erfgoedobject

Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
200933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200933

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het gedenkteken voor de Franse vlootfusiliers werd onthuld in 1937 en nog hetzelfde jaar kreeg het op het 'Concours National des Maîtres-carriers de Belgique' de tweede prijs na het Albertmonument te Gent. Het beeld is van de hand van architect W. Van Hove uit Ukkel in samenwerking met beeldhouwer J. Bernaerts.

Het gedenkteken bestaat uit een arduinen lichaam op een trede. Aan de voorzijde werd het monument rond afgewerkt. Op de buiging staat de huldiging van de Franse soldaten in gouden letters te lezen. De voorzijde van het monument wordt bekroond door een bronzen beeld, voorstellende de "Oorlog", van de hand van Jul. Beernaerts. De "Oorlog" wordt afgebeeld in de vorm van een vrouw met een schild en een opgeheven zwaard. De zijkanten van het arduinen lichaam zijn voorzien van een sokkel met erop 2X2 levensgrote beelden (arduin) voorstellende twee fuseliers Op de sokkel staan de data 1914 en 1918. Boven de figuren is er een fries met eikenbladeren, uitlopend op twee wapenschilden met de doorstrengelde letters "AE" en "RF". De achterzijde van het monument is voorzien van een bronzen plaat, geflankeerd door pilasters en eronder een arduinen anker. Op de bronzen plaat staat een gedicht (Frans en Nederlands) van C. Melloy.


Bron     : Beschermingsdossier DO002219
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herdenkingsteken Eerste Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200933 (Geraadpleegd op 23-06-2021)