Oorlogsmonument

Deelgemeente Ledeberg

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Typologieoorlogsmonumenten
Stijlart deco
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Op een natuurstenen voetstuk met links en rechts een soldaat staat een bronzen Nike met lauwerkransen in de hand. Het brons is van de hand van Ed. Vereylen (?). Aan de voorzijde werd een wapenschild aangebracht met eronder het opschrift "Ledeberg / aan zijne helden / 1914-1918". Op een kleine sokkel met het opschrift "PAX" liggen een bronzen helm en zwaard. Op de achterzijde van de sokkel werden van boven naar onder de namen van de gesneuvelde soldaten, overleden opgeëisten en burgerlijke slachtoffers van bomaanvallen vermeld.

Het volledige monument en zeker de Nike straalt de strenge geest van de art deco uit. De symmetrie is perfect.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002219, gedenktekens Eerste Wereldoorlog

Auteurs: Mertens, Joeri