Eerste statie ommegang

Gemeente Beveren
Locatie Gaverlandstraat zonder nummer, Beveren (Oost-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eerste statie ommegang

is beschermd als monument Eerste statie ommegang

Beschrijving

Aansluitend bij de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Gaverland bevindt zich een restant van de 19de-eeuwse ommegang.

De eerste ommegang bevond zich in een wijde omtrek rond de domkapel maar werd vernield tijdens de Franse Revolutie. De huidige ommegang werd opgetrokken tussen 1861 en 1869 in neogotische stijl. Vijftien staties verbeeldden de mysteries van de rozenkrans. Ongeveer 100 jaar na het optrekken van de tweede ommegang werd rechtover de kapel een derde ommegang opgetrokken, nu met beelden uit Franse steen. Slechts één kapel (eerste statie) bleef bewaard.

De statie bestaat uit een hardstenen neogotische vierkante kolom op een sokkel. Bovenaan loopt de kolom uit op een puntdak bekroond met een kruis in een cirkel. Erboven een kalkstenen hoogreliëf in de traditie van het middeleeuwse retabel, voorstellende de annuntiatie. In een architecturaal kader met flamboyant-gotische elementen prijkt een interieur gesuggereerd door een fraai uitgevoerd hemelbed met opgeknoopte gordijnen.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002258, Onze-Lieve-Vrouw van Gaverlandkapel.

Auteurs: Mertens, Joeri