erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery

bouwkundig element
ID
200946
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200946

Juridische gevolgen

Beschrijving

Lijssenthoek Military Cemetery is een Britse begraafplaats ontstaan bij ‘Remi Farm’. De hoeve van Remi Quaghebeur lag aan de spoorlijn Hazebrouck-Poperinge.

Voor wie fit genoeg was om de omgeving te verkennen, waren er voldoende mogelijkheden en de plaatselijke bevolking was voldoende attent om de commerciële mogelijkheden in te zien en het gewenste vertier te verschaffen. De drukke activiteit langs het spoor en de weg trok echter ook de aandacht van de vijand in de lucht. De Duitsers voerden af en toe luchtraids uit. Tegen de Wapenstilstand was Lijssenthoek Military Cemetery uitgegroeid tot de grootste Commonwealthbegraafplaats in België.

De toegang tot de begraafplaats, oorspronkelijk langs het wegje naar ‘Remi Farm’, werd door de ontwerpers R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect) verplaatst naar de huidige toegang langs de Boescheepseweg. Na de oorlog werden enkele graven toegevoegd.

Volgens het huidige register liggen er in totaal 10.785 doden uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn 5 ‘special memorials’ opgericht voor mannen, waarvan aangenomen wordt dat ze begraven liggen onder een naamloos graf.

Grote begraafplaats van circa 4ha met onregelmatig grondplan, aan de zuidoostkant hoger gelegen dan straatniveau. Het terrein is licht glooiend en wordt omgeven door een lage bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen aan straatzijde, aan de andere zijden door een taxushaag. Monumentaal poortgebouw met twee zijgebouwen, opgetrokken in rode baksteen en afgewerkt met witte natuursteen, met een grote, tweeledige smeedijzeren poort onder de rondbogige doorgang. Boven de doorgang gebogen fronton met opschrift 'Lijssenthoek Military Cemetery 1914-1920'. In de zijgebouwtjes kunnen het registerkastje, de landplaten en de metalen informatieplaat gevonden worden. De rondbogige doorgang is gevat tussen witte natuurstenen pilasters en is bereikbaar via witte natuurstenen treden.

Vanaf de toegang leidt een hoofdas naar de 'Stone of Remembrance' en verder naar een groot schuilgebouw uit rode baksteen, afgewerkt met witte natuursteen, met witte zuilen en zitbank. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat in de oostelijke hoek van de begraafplaats, aan de straatzijde.

De begraafplaats wordt getooid met vele bomen. De graven zijn getooid met bloemperken en struiken. Ze liggen verspreid over 35 perken. Vele grafstenen zijn vervaardigd uit de grijzere Hopton Wood kalksteen. De Fransen liggen onder een typisch Frans grafkruis begraven, behalve één privaat grafteken uit grijze hardsteen. De Duitse doden liggen onder een rechthoekig grafteken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge.
  • DECROCK A. 1985: Brits Militair Kerkhof Lyssenthoek 1914-1918, Aan de Schreve XV.2, 3-27.
  • DEPOORTER Ch. 2000: Militair hospitaal bij Kerkhof Remy (1915-1916), Aan de Schreve XXX.3, 66-87.
  • DESMET V. 1965: Kuierend door Wereldoorlog I. Lyssenthoek Military Cemetery, Het Iepers Kwartier I.1 (april), 8-10.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : Beschermingsdossier: DW002416
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200946 (Geraadpleegd op )