Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Boescheepseweg
Locatie Boescheepseweg zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Lijssenthoek Military Cemetery is een Britse begraafplaats ontstaan bij ‘Remi Farm’. De hoeve van Remi Quaghebeur lag aan de spoorlijn Hazebrouck-Poperinge.

Voor wie fit genoeg was om de omgeving te verkennen, waren er voldoende mogelijkheden en de plaatselijke bevolking was voldoende attent om de commerciële mogelijkheden in te zien en het gewenste vertier te verschaffen. De drukke activiteit langs het spoor en de weg trok echter ook de aandacht van de vijand in de lucht. De Duitsers voerden af en toe luchtraids uit. Tegen de Wapenstilstand was Lijssenthoek Military Cemetery uitgegroeid tot de grootste Commonwealthbegraafplaats in België.

De toegang tot de begraafplaats, oorspronkelijk langs het wegje naar ‘Remi Farm’, werd door de ontwerpers R. Blomfield (hoofdarchitect) en J.S. Hutton (uitvoerend architect) verplaatst naar de huidige toegang langs de Boescheepseweg. Na de oorlog werden enkele graven toegevoegd.

Volgens het huidige register liggen er in totaal 10.785 doden uit de Eerste Wereldoorlog. Er zijn 5 ‘special memorials’ opgericht voor mannen, waarvan aangenomen wordt dat ze begraven liggen onder een naamloos graf.

Grote begraafplaats van ca. 4ha met onregelmatig grondplan, aan de zuidoostkant hoger gelegen dan straatniveau. Het terrein is licht glooiend en wordt omgeven door een lage bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen aan straatzijde, aan de ander zijden door een taxushaag. Monumentaal poortgebouw met 2 zijgebouwen, opgetrokken in rode baksteen en afgewerkt met witte natuursteen, met een grote, tweeledige smeedijzeren poort onder de rondbogige doorgang. Boven de doorgang gebogen fronton met opschrift 'Lijssenthoek Military Cemetery 1914-1920'. In de zijgebouwtjes kunnen het registerkastje, de landplaten en de metalen informatieplaat gevonden worden. De rondbogige doorgang is gevat tussen witte natuurstenen pilasters en is bereikbaar via witte natuurstenen treden.

Vanaf de toegang leidt een hoofdas naar de 'Stone of Remembrance' en verder naar een groot schuilgebouw uit rode baksteen, afgewerkt met witte natuursteen, met witte zuilen en zitbank. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat in de oostelijke hoek van de begraafplaats, aan straatzijde.

De begraafplaats wordt getooid met vele bomen. De graven zijn getooid met bloemperken en struiken. Ze liggen verspreid over 35 perken. Vele grafstenen zijn vervaardigd uit de grijzere Hopton Wood kalksteen. De Fransen liggen onder een typisch Frans grafkruis begraven, behalve 1 privaat grafteken uit grijze hardsteen. De Duitse doden liggen onder een rechthoekig grafteken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • www.lijssenthoek.be
  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Chielens Piet, De POP.Route. Fietsen achter het front. Poperinge, IPS, s.d.
  • Desmet V., Kuierend door Wereldoorlog I. Lyssenthoek Military Cemetery, in: "Het Iepers Kwartier", I, 1 (april 1965), pp. 8-10.
  • Decrock A., Brits Militair Kerkhof Lyssenthoek 1914-1918, in: "Aan de Schreve", XV, 2 (1985), pp. 3-27.
  • Depoorter Christiaan, Militair hospitaal bij Kerkhof Remy (1915-1916), in: "Aan de Schreve", XXX, 3 (2000), pp. 66-87.

Bron: Beschermingsdossier: DW002416

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Poperinge

Poperinge (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.