Britse militaire begraafplaats Poperinghe New Military Cemetery

Gemeente Poperinge
Straat Deken De Bolaan
Locatie Deken De Bolaan zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats New Military Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Poperinghe New Military Cemetery

Beschrijving

De Old Military Cemetery werd gebruikt tijdens de Eerste en Tweede Slag bij Ieper en werd begin mei 1915 gesloten. De New Military Cemetery werd vanaf juli 1915 ook door de Britten gebruikt.

In de periode 1922-'27 werd gegroepeerd en gerepatrieerd. Nu liggen er op het Britse gedeelte volgens het huidige register van de Commonwealth War Graves Commission 678 doden.

Bij de ingang liggen 9 ‘Coldstream Guards’ begraven. Ze stierven te Poperinge op 11 mei 1916. Toen Poperinge beschoten werd, landden.acht projectielen landden in de stad, waarvan 1 in de portiek waar de gardesoldaten stonden.

Het Brits gedeelte, Poperinghe New Military Cemetery werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Op het Franse gedeelte liggen er 274 Franse doden begraven onder Franse grafkruisen en 11 moslimgraven. Daarnaast liggen er nog 2 Belgische vrouwen begraven, evenals 1 Duitse officier.

Begraafplaats met een langwerpig, bijna driehoekig grondplan, bestaande uit een Brits gedeelte (zuidoostelijk) en een Frans gedeelte (noordwestelijk). Het geheel is deels omheind door een grijsgroene natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Aan straatzijde wordt de begraafplaats met een haag (meidoorn) afgebakend.

Centraal vooraan op het Brits gedeelte staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A), geflankeerd door 2 houten poortjes en 2 vierkante paviljoentjes uit witte natuurstenen blokken, met een tentdak dat trapsgewijs versmalt. Bij de toegang is het registerkastje terug te vinden, de metalen informatieplaat en de landplaten zijn in de schuilgebouwtjes ondergebracht. De ‘Stone of Remembrance’ staat centraal tegen de zuidoostelijke muur. In de oostelijke hoek staat een dienstgebouw. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en eiken.

Het Frans-Belgisch gedeelte is bereikbaar vanaf de Britse begraafplaats ofwel via een apart toegangshekken in de westelijke hoek. Het betreft 274 doden. Op dit gedeelte van de begraafplaats zijn geen bomen aangeplant. Het grasveld wordt getooid met bloemperken en struiken.

• Chielens P. & Putkowski J., Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders, London, Francis Boutle Publishers, 2000.
  • Informatie i.v.m. Poperinghe New Military Cemetery verzameld door Roger Verbeke. Depoorter C., Cossey S., Tillie W., 1914-1918 De oorlog achter het front. Kring voor Heemkunde Aan de Schreve , 1999.
  • Coutigny N., Belgische vrouw begraven op het New Military Cemetery te Poperinge, in: "Aan de Schreve", XXVII, 3 (1997), pp. 77-84.

Bron: Beschermingsdossier: DW002416