erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Gwalia Cemetery

bouwkundig element
ID: 200950   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200950

Juridische gevolgen

Beschrijving

De hoeve bij de begraafplaats werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Britse militairen 'Gwalia Farm' genoemd, naar een plaatsje in Wales. Vanaf 29 juni 1917 nam de ‘143th Field Ambulance’ haar intrek in de hoeve. Er werd een speciale spoorlijn aangelegd om de toevoer van gewonden en materiaal te vergemakkelijken. De gewonden werden volgens het systeem van medische evacuatie eerst in een ‘advanced dressing station’ (vooruitgeschoven medische post) opgevangen, van waaruit ze naar een ‘main dressing station’ (M.D.S.) werden overgebracht. Zij die verdere verzorging nodig hadden, werden doorgestuurd naar een ‘casualty clearing station’. Zij die de M.D.S. niet overleefden, werden ter plekke begraven zoals op de begraafplaats die bij ‘Gwalia Farm’ werd aangelegd in de iets hoger gelegen weide achter de hoeve. Deze begraafplaats zou gebruikt worden vanaf begin juli 1917 tot in september 1918.

Volgens het huidige register liggen er 470 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Begraafplaats met een langwerpig, rechthoekig grondplan en een oppervlakte van ca. 1427m². Het terrein is vlak en wordt omgeven door een lage bakstenen muur, afgewerkt met witte natuursteen. Toegang in de oostelijke hoek bij het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) dat op een verhoog geplaatst is. Bij de toegang zijn het registerkastje, de metalen informatieplaat en het opschrift 'Gwalia Cemetery 1917-1918' aanwezig. Vanaf de toegang vertrekt een as langs de noordoostelijke muur, via de ‘Stone of Remembrance’, eindigend bij een stenen zitbank. De landplaten zijn in de boord van de omheiningsmuur verwerkt. In de zuidelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje. Het geheel wordt getooid met bloemperken bij de graven en veldesdoorns rondom.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • DENEIRE B. 1993: Over Gwalia tijdens de Eerste Wereldoorlog, Aan de Schreve 4, 120-128.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : Beschermingsdossier: DW002416
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed (OE)
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Britse militaire begraafplaats Gwalia Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200950 (Geraadpleegd op 07-04-2020)