Wegkapel

Gemeente Evergem

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wegkapel

Typologiepijlerkapellen
Stijlneogotiek
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De kapel zou naar verluidt opgetrokken zijn in 1900-1902 als bedanking voor de behouden terugkeer uit de Boerenoorlog in Zuid-Afrika.

De wegkapel, toegewijd aan de Helige Maria, bestaat uit een witgeschilderde bakstenen pijler afgedekt door een zadeldakje met leien en een bekronend ijzeren kruis. De decoratieve onderdelen en het houtwerk zijn thans groengeschilderd. De kapel is opgetrokken in neogotische stijl. In een beglaasde spitsboogvormige nis, afgesloten door fraai ijzeren traliewerk in neogotische stijl, is een Onze Lieve Vrouwenbeeldje geplaatst. Boven de nis is in een vierkante uitsparing een medaillon met Mariamonogram aangebracht. De geveltop is verfraaid met windveren en decoratief houtsnijwerk. De zijkanten zijn versterkt door twee steunbeertjes.

• RYSERHOVE A. 1978: Oud Sleidinge, Ons Meetjesland, II, 3, 118.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002269, Wegkapel.