Britse militaire begraafplaats Nine Elms British Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Helleketelweg
Locatie Helleketelweg zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Nine Elms British Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Nine Elms British Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze plaats, ‘Nine Elms’, werd genoemd naar een laan in Londen. De begraafplaats werd voor het eerst gebruikt tijdens de Derde Slag bij Ieper, vanaf 16 september 1917.

Volgens het huidige register liggen er 1593 doden uit de Eerste Wereldoorlog. Er liggen ook 22 doden van tijdens de geallieerde terugtrekking naar Duinkerke eind mei – begin juni 1940.

De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Begraafplaats met langwerpig, onregelmatig grondplan met verschillende uitsprongen. Het terrein is genivelleerd en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Achter het ‘Cross of Sacrifice’ en de ‘Stone of Remembrance’ zijn de omheiningsmuren in natuursteen uitgevoerd. De toegang bestaat uit een poortgebouw in rode baksteen, afgewerkt met witte natuursteen, met plat dak, een rondbogige doorgang en het opschrift 'Nine Elms British Cemetery 1914-1918'. In dit gebouw zijn het registerkastje, de landplaten en de metalen informatieplaat ondergebracht. Een deel is afgesloten (dienstgebouw). Vanaf de toegangspoort leidt een laan, geflankeerd door taxussen, naar het 'Cross of Sacrifice' (type B) tegen de zuidelijke muur. De 'Stone of Remembrance' staat centraal tegen de oostelijke muur, waar de omheiningsmuur gebogen is. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats ook getooid met olmen (cfr. naamgeving begraafplaats).

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • Kestier G., Van Werf en Cohemstraat tot Helleketelweg (1). De Eerste Wereldoorlog in de Schoudemonthoek, in: "Aan de Schreve", XXIX, 4 (1999), pp. 124-128.
  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992

Bron: Beschermingsdossier: DW002416

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Helleketelweg

Helleketelweg (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.