Britse militaire begraafplaats Mendinghem Military Cemetery

Gemeente Poperinge
Locatie Roesbruggestraat zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Mendinghem Military Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Mendinghem Military Cemetery

Beschrijving

De eerste begrafenis op Mendinghem Military Cemetery gebeurde in augustus 1916. De begraafplaats werd in september 1918 gesloten, met uitzondering van nog 1 bijzetting. Volgens het huidige register liggen er 2442 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven.

De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Begraafplaats met een onregelmatige vorm en een oppervlakte van ca. 6340m². Het terrein helt lichtjes af. De begraafplaats is omgeven door een muur in rode baksteen met witte natuursteen afgedekt. Toegangsgebouw aan de noordwestelijke zijde, opgetrokken uit rode baksteen en afgewerkt met witte natuursteen, met rechthoekige doorgangen en een smeedijzeren hek, bovenaan bekroond met een lage koepel. In het toegangsgebouw zijn de landplaten en het registerkastje ondergebracht. De metalen informatieplaat is iets verder langs de noordwestelijke zijde terug te vinden op een lage, schuine tafel. Het 'Cross of Sacrifice' (type B) staat centraal tegen de westrand van de begraafplaats en wordt via een brede laan met taxussen verbonden met de 'Stone of Remembrance', die tegen de oostelijke zijde staat. Deze herdenkingssteen wordt geflankeerd door 2 zithoeken, uitgewerkt in witte natuursteen. In de uiterste westelijke hoek zijn dienstgebouwtjes terug te vinden. Het geheel wordt getooid met berken. Het offerkruis en de ‘Stone of Remembrance’ worden geflankeerd door esdoorns.

• Cushing Harvey, From a surgeon s journal 1915-1918. London, Constable & Co, 1936.
  • Chielens Piet, De POP.Route. Fietsen achter het front. Poperinge, IPS, s.d.
  • Louagie Jan & Nolf Katrien, Talbot House Poperinge. De Eerste Halte na de Hel. Poperinge, Jan & Katrien Louagie-Nolf, 1998.

Bron: Beschermingsdossier: DW002416