erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Grootebeek British Cemetery

bouwkundig element
ID
200958
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200958

Juridische gevolgen

Beschrijving

De begraafplaats kreeg eerst de naam 'Ouderdom Military Cemetery'. Later werd het gewijzigd in ‘Grootebeek British Cemetery’ naar de Grotebeek of Grote Kemmelbeek die er naast stroomt.

De begraafplaats werd gedurende verscheidene periodes gebruikt tot eind september 1918.

Er liggen op Grootebeek British Cemetery 109 doden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan er 2 herdacht worden met een 'special memorial' omdat hun graven vernietigd werden: één voor een graf dat hier op deze begraafplaats vernield werd, en één voor een graf dat op het kerkhof van Vlamertinge verloren ging (J. Lynn). Er liggen eveneens nog 2 Britse doden uit de Tweede Wereldoorlog.

Grootebeek British Cemetery werd ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Begraafplaats met onregelmatig grondplan en een oppervlakte van circa 1694m². Het terrein is golvend, met het perk met de Indische graven op een lager gedeelte. De begraafplaats wordt omgeven door een kronkelende beek. Toegang via een graspad en een laag brugje over de beek uit ruwe natuursteen. In dit brugje zijn de landplaten, het registerkastje en het opschrift ‘Grootebeek British Cemetery 1914-1918’ verwerkt. In het verlengde van het brugje staat een zitbank uit witte natuursteen. De metalen informatieplaat ligt op een lage, schuine tafel vóór het brugje. De rijen graven zijn vrij onregelmatig aangelegd en zijn georiënteerd naar het 'Cross of Sacrifice' (type A1). Links en rechts van dit offerkruis staat een 'special memorial'. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken, waterplanten in de beek, wilgen, berken en hazelaars rondom de begraafplaats.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge, IPS.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : Beschermingsdossier: DW002416
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Grootebeek British Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200958 (Geraadpleegd op 13-06-2021)