Neogotisch kruisbeeld met taxusbomen

Beschrijving

Op de hoek tussen Doorn- en Kauwstraat, staat tussen taxusbomen, op een natuurstenen sokkel, een gietijzeren kruis opgesteld. Vermoedelijk gaat het hier om een laat-19de-eeuwse constructie. Het kruis kreeg een neogotische vormgeving met een ijzeren sokkel gedecoreerd met vierlobbige bloemen en verdiepte nissen. Het ajour opengewerkte kruis kreeg in de zwikken een bijkomende stralenbundel. Zowel kruisarmen als stralen lopen uit in drie lobben. Op het kruis hangt een lijdende Christus. De volledige constructie werd polychroom beschilderd. Het kruis vormt een typisch voorbeeld van de ingenieursinvloed in de neogotiek. Nieuwe materialen en oude vormen worden met elkaar verbonden.

Bron: Onroerend erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002293, Religieus erfgoed te Sint-Lievens-Houtem
Auteurs: Mertens, Joeri