erfgoedobject

Appartementsgebouw L' Escale

bouwkundig element
ID: 200964   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200964

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Appartementsgebouw L' Escale
  Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1995

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw L' Escale
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dumontwijk
  Deze bescherming is geldig sinds 25-01-2008

Beschrijving

Tijdens het interbellum werden in De Panne de eerste appartementsgebouwen van vier tot vijf verdiepingen opgetrokken. Karel-Jozef Verwilghen (Genk) vroeg de Brusselse architect Jean-Jules Eggericx in 1926 om een appartementsgebouw op de Zeedijk van De Panne te ontwerpen. De sobere puntgevel contrasteerde duidelijk de links aanpalende villa in cottagestijl. De strakke, gecementeerde gevel wordt gedomineerd door een brede gevelhoge erker die op elke verdieping geflankeerd wordt door kleine raampjes. Elk appartement heeft aan de zeezijde een woonkamer over de volledige breedte van het gebouw. De achterwand van de woonkamer wordt ingenomen door ingewerkte kasten, met centraal een spiegel die de ruimte vergroot. Bij de eerste editie van de Prijs Van de Ven in 1928 kreeg het gebouw de 1ste vermelding. L’Escale is in België waarschijnlijk het oudste bewaarde voorbeeld van appartementsgebouw aan de Zeedijk.


Bron     : CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel III: arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne; Brugge, 2005, p. 80.
Auteurs :  Cornilly, J.
Datum  : 2005


Relaties

 • Is deel van
  Dumontwijk

 • Is deel van
  Zeedijk

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Appartementsgebouw L' Escale [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200964 (Geraadpleegd op 29-11-2020)