Appartementsgebouw L' Escale

Gemeente De Panne

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Appartementsgebouw L' Escale

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Appartementsgebouw L' Escale

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dumontwijk

Beschrijving

Tijdens het interbellum werden in De Panne de eerste appartementsgebouwen van vier tot vijf verdiepingen opgetrokken. Karel-Jozef Verwilghen (Genk) vroeg de Brusselse architect Jean-Jules Eggericx in 1926 om een appartementsgebouw op de Zeedijk van De Panne te ontwerpen. De sobere puntgevel contrasteerde duidelijk de links aanpalende villa in cottagestijl. De strakke, gecementeerde gevel wordt gedomineerd door een brede gevelhoge erker die op elke verdieping geflankeerd wordt door kleine raampjes. Elk appartement heeft aan de zeezijde een woonkamer over de volledige breedte van het gebouw. De achterwand van de woonkamer wordt ingenomen door ingewerkte kasten, met centraal een spiegel die de ruimte vergroot. Bij de eerste editie van de Prijs Van de Ven in 1928 kreeg het gebouw de 1ste vermelding. L’Escale is in België waarschijnlijk het oudste bewaarde voorbeeld van appartementsgebouw aan de Zeedijk.

Bron: CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel III: arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne; Brugge, 2005, p. 80.

Auteurs: Cornilly, J.