Constructiewerkhuis Verhaeghe-Verstraete met woning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Panne
Deelgemeente Adinkerke
Straat Veldstraat
Locatie Veldstraat 15, De Panne (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Constructiewerkhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Constructiewerkhuis Verhaeghe-Verstraete met woning en installatie

Deze bescherming is geldig sinds 24-06-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De uit Roeselare afkomstige Valère Verhaeghe (1893-1971) was al van jongs af aan dol op techniek. In 1920 ging hij aan de slag in een motorenfabriek in Parijs. In 1921 startte hij in Adinkerke zijn eigen constructiewerkhuis op. Met een dieselmotor werden boor-, zaag- en schaafmachines aangedreven waarmee Verhaeghe zijn eigen nijverheids- en landbouwmachines kon maken. Het bedrijf genoot grote faam in de streek. In 1992 werden alle machines terug in werking gesteld door de zoon Marcel en is het constructiewerkhuis toegankelijk voor het grote publiek.

Bron: CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel III; arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne; Brugge, 2005, p. 84.

Aanvullende informatie

Aan de werkplaats grenst een eenvoudige woning van drie traveeën en één bouwlaag, afgedekt met een zadeldak met pannen. De vensters zijn voorzien van houten luiken. De voorgevel heeft anno 2015 een grijze bepleistering. Het voortuintje is afgebakend met een opengewerkte betonnen afsluiting. Net zoals de werkplaats dateert de woning uit 1922.

Daemen, Caroline (17-03-2016 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Adinkerke

Adinkerke (De Panne)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.