erfgoedobject

Villa Jozef Nève De Mévergnies

bouwkundig element
ID
200973
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200973

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis in een mengeling van traditionele en modernistische stijl naar ontwerp van Valentin Vaerwyck uit 1927. De villa heeft een L-vormig grondplan met de toegang in de oksel van de L. Het pand is opgetrokken in de typische romantische stijl van Vaerwyck. Het twee bouwlagen tellend pand telt vijf ongelijke traveeën in voor- en achtergevel en in de zijgevels respectievelijk drie en vier traveeën. Twee erkers verlevendigen de ritmiek van het pand. De bakstenen gevel werd horizontaal belijnd door natuurstenen spekbanden en een fries onder de kroonlijst. De traveeën worden - met uitzondering van de oksel van de L - geritmeerd door pilasters waardoor de ramen dieper in het gevelvlak liggen. De pilasters zijn niet voorzien van kapitelen. Onder de ramen op de bovenverdieping werden natuurstenen bloemenguirlandes aangebracht. De op een bordes gelegen voordeur kreeg een luifel en werd met natuursteen omlijst. De dakpartij kreeg op onregelmatige basis schouwen en dakkapellen ingeplant.

De interieurindeling en -aankleding bleef ondanks de huidige kantoorfunctie onaangeroerd.

Het pand is gelegen in een omgevende tuin met authentieke tuin- en vijveraanleg evenals smeedijzeren omheining op bakstenen plint.


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Jozef Nève De Mévergnies [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200973 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.