Villa Overfeldt

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Paul de Smet de Naeyerplein
Locatie Paul de Smet de Naeyerplein 14, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Overfeldt

Deze vaststelling is geldig sinds 05-10-2009. (Vaststellingsbesluit)

is beschermd als monument Villa Overfeldt

Deze bescherming is geldig sinds 25-04-2006.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier

Deze bescherming is geldig sinds 18-04-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Huis in art-decostijl naar ontwerp van Oscar Vandenhoeck, gebouwd in 1927. Villa Overfeldt vormt daardoor één der vroegste realisaties in het Miljoenenkwartier. Niet alleen de woning maar tevens glasramen en meubilair werden door de architect ontworpen.

De gevel van de villa vertoont een symmetrische opbouw met centraal de inkompartij en links en rechts een veelhoekig raam en hoektorentjes. Het twee bouwlagen tellend pand wordt afgedekt door een schilddak. De centrale travee wordt geaccentueerd door een grote dakkapel. Alle muuropeningen zijn met getrapte bogen afgewerkt en versmallen naar boven of onder toe. De combinatie van de hoekige vormen met een gevarieerd gebruik van baksteen, pleisterwerk en glas in lood zorgen voor een speels geheel. De zijgevels werden op een zelfde dynamische manier gedecoreerd met raamopeningen, smeedijzer en glas in lood. De achtergevel werd zwaar verbouwd door de uitbouw van een moderne leefruimte in de tuin.

De centrale gang werd geflankeerd door links twee kamers (nu praktijk en wachtruimte) gescheiden door een getrapte boog, en rechts drie kamers (praktijk, betegelde ruimte en oude eetkamer). De verdeling wordt op de bovenverdieping herhaald met slaapkamers en een badkamer als invulling. Oorspronkelijk was er op deze verdieping een wintertuin. Het portaal is afgewerkt met marmer langs de wanden en een zwart-wit ceramische vloer. De trap staat centraal in de gang. De stijl van de trapleuning is geometrisch uitgewerkt met een sober rood en zwart motief. In de houten leuning zijn zwarte houten driehoekmotieven met invulling van glas ingewerkt. Overal bleven de marmeren schouwmantels in art-decostijl bewaard.

Het pand is gelegen in een omgevende tuin, aan de straat afgesloten door een smeedijzeren hek op bakstenen basis.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier.

Datum tekst: 2006

Relaties

maakt deel uit van Paul de Smet de Naeyerplein

Paul de Smet de Naeyerplein (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.