Dokterswoning De Stella

Straat Krijgslaan

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Dokterswoning De Stella

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dokterswoning De Stella

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier

Beschrijving

Geschilderd bakstenen hoekpand gelegen langs de Krijgslaan. Het huis werd opgetrokken voor dokter De Stella in 1932 door Paul Monnier in cottagestijl. Het pand telt langs de krijgslaan drie ongelijke traveeën over twee bouwlagen onder een mansardedak. In het dak drie dakkapellen in Duitse / Elzasser-stijl. De tweede travee werd uitgebouwd als erker over twee verdiepingen uitlopend op een puntgevel met vakwerk. De andere traveeën werden opgevuld met ramen in de vorm van erkers die op de benedenverdieping tevens om de hoek heen lopen. De rechter travee herbergt tevens een rondbogige deur. De zijgevels tellen één travee met een gediversifieerde invulling.

Het interieur bewaarde zijn trappen, schouwmantels, vloeren, binnen en buitenschrijnwerk, … en geeft zo een goed beeld van een woning uit de periode 1930.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier.