Sint-Lievenskruis

Alternatieve naam Marktkruis

is beschermd als monument Sint-Lievenskruis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Lievenskruis

Typologiemarktkruisen
Datering15de eeuw

Beschrijving

In het midden van het uitgestrekte dorpsplein staat nog dit marktkruis, een zeldzaam voorbeeld van een rechtsarcheologisch monument. Marktkruisen werden in de middeleeuwen opgericht als uitwendig teken van de heerlijke macht van een abdij, in casu de Sint-Baafsabdij. Vanaf dit kruis werd het reglement voor de jaarmarkten afgeroepen. Het zandstenen marktkruis in laatgotische stijl zou teruggaan tot de 15de eeuw. De hardstenen zuil waarop het kruis rust werd bij een herstelling in 1974 circa 40 centimeter ingekort.

Bron: Beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten en landschappen in Oost-Vlaanderen, arrondissementen Aalst en Oudenaarde; Gent, 1991, p. 104.