Britse militaire begraafplaats Reninghelst New Military Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Reningelst
Straat Baljuwstraat
Locatie Baljuwstraat zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Reninghelst New Military Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Reninghelst New Military Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Het kerkhof en zijn ‘Extension’ werden gebruikt van maart tot november 1915. Toen werd het 'New Military Cemetery' geopend. De begraafplaats werd geleidelijk aan naar het zuidwesten uitgebreid. Na de oorlog werd ze heraangelegd door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Volgens het huidige register liggen er in totaal 800 doden uit de Eerste Wereldoorlog.

Begraafplaats met een rechthoekig, langwerpig grondplan en een oppervlakte van ca. 3845m². Het terrein is nagenoeg vlak en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Via een graspad wordt de toegang in de noordelijke hoek van de begraafplaats bereikt, die overschaduwd wordt door het ‘Cross of Sacrifice’ (type A). Bij de toegang zijn het opschrift ‘Reninghelst New Military Cemetery 1915-1919’ terug te vinden, evenals het registerkastje en de metalen informatieplaat. Centraal tegen de noordoostelijke muur, op een geplaveid terras, staat de ‘Stone of Remembrance’, geflankeerd door 2 coniferen. Bij de oostelijke hoek zijn de landplaten en het dienstgebouwtje terug te vinden. Vanaf de ‘Stone of Remembrance’ vertrekt een laan naar het schuilgebouwtje, centraal tegen de zuidwestelijke muur. Het is een bakstenen gebouwtje, met zadeldak, gebroken fronton, rondbogige doorgang en een zitbank uit witte natuursteen onder een bepleisterd tongewelf. De graven liggen verspreid over 5 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en Zweedse lijsterbessen.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • Chielens Piet, De POP.Route. Fietsen achter het front. Poperinge, IPS, s.d.
  • Chielens Piet & Putkowski Julian, Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders, London, Francis Boutle Publishers, 2000.
  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.

Bron: Beschermingsdossier: DW002416

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Baljuwstraat

Baljuwstraat (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.