erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Reninghelst New Military Cemetery

bouwkundig element
ID
200988
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200988

Juridische gevolgen

Beschrijving

Reningelst zou tijdens de oorlog in geallieerde handen blijven. Het dorp werd uitgebouwd tot een belangrijk Brits centrum achter het front. Het lag voldoende ver van het front om dienst te kunnen doen als standplaats voor 'field ambulances'. Het kerkhof van Reningelst en zijn ‘Extension’ werden gebruikt van maart tot november 1915. Toen werd het 'New Military Cemetery' geopend. De begraafplaats werd geleidelijk aan naar het zuidwesten uitgebreid. Na de oorlog werd ze heraangelegd door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Volgens het huidige register liggen er in totaal 800 doden uit de Eerste Wereldoorlog.

Begraafplaats met een rechthoekig, langwerpig grondplan en een oppervlakte van circa 3845m². Het terrein is nagenoeg vlak en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Via een graspad wordt de toegang in de noordelijke hoek van de begraafplaats bereikt, die overschaduwd wordt door het ‘Cross of Sacrifice’ (type A). Bij de toegang zijn het opschrift ‘Reninghelst New Military Cemetery 1915-1919’ terug te vinden, evenals het registerkastje en de metalen informatieplaat. Centraal tegen de noordoostelijke muur, op een geplaveid terras, staat de ‘Stone of Remembrance’, geflankeerd door twee coniferen. Bij de oostelijke hoek zijn de landplaten en het dienstgebouwtje terug te vinden. Vanaf de ‘Stone of Remembrance’ vertrekt een laan naar het schuilgebouwtje, centraal tegen de zuidwestelijke muur. Het is een bakstenen gebouwtje, met zadeldak, gebroken fronton, rondbogige doorgang en een zitbank uit witte natuursteen onder een bepleisterd tongewelf. De graven liggen verspreid over vijf perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en Zweedse lijsterbessen.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge, IPS.
  • CHIELENS P. & PUTKOWSKI J. 2000: Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders, London.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : Beschermingsdossier: DW002416
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Reninghelst New Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200988 (Geraadpleegd op 18-05-2021)