Britse militaire begraafplaats Haringhe (Bandaghem) Military Cemetery

Gemeente Poperinge
Straat Nachtegaalstraat
Locatie Nachtegaalstraat zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Haringhe (Bandaghem) Military Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Haringhe (Bandaghem) Military Cemetery

Beschrijving

Britse begraafplaats in 1917 ontstaan bij ‘casualty clearing stations’ (C.C.S. of veldhospitaal). De naam ‘Bandaghem’ is het gevolg van de creativiteit van enkele militairen, als een samenvoeging van ‘to bandage’ (verbinden) met een Vlaams klinkend achtervoegsel.

Volgens het huidige register liggen er nu in het totaal 816 doden, waaronder 5 Britse doden uit de Tweede Wereldoorlog.

De aanleg van Haringhe (Bandaghem) Military Cemetery is van de hand van R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Begraafplaats met onregelmatig grondplan en een oppervlakte van 2264m². Het terrein is licht golvend en wordt omgeven door een haag uit meidoorn. Toegang aan de noordwestzijde via een smeedijzeren hekken, bevestigd aan 2 pijlers uit witte natuursteen met het registerkastje en het opschrift ‘Haringhe Bandaghem Military Cemetery 1917-1918’. Vanaf de toegang vertrekt een laan naar het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) er recht tegenover, waarachter een muurtje uit witte natuursteen opgetrokken is met de teksten van de landplaten. Vlakbij ligt de metalen informatieplaat en staat een schuilgebouw: een bakstenen gebouw, met zadeldak, gebroken fronton, rondbogige doorgang en een zitbank uit witte natuursteen. In het gebouw zijn de landplaten nogmaals terug te vinden onder een bepleisterd tongewelf. Een deel van het gebouw is afgesloten (dienstgebouw). De ‘Stone of Remembrance’ staat tegen de oostelijke zijde. De graven liggen verspreid over 4 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en een honingboom

• Banauwt Roger, Het Brits militair kerkhof Bandaghem te Roesbrugge-Haringe, in: "West-Vlaamse Gidsenkring Westhoek", XXIV, 4 (1987), pp. 9-10.
  • Chielens Piet, De POP.Route. Fietsen achter het front. Poperinge, IPS, s.d.
  • Cushing Harvey, From a surgeon s journal 1915-1918. London, Constable & Co, 1936.
  • Holt, Tonie & Valmai, Major & Mrs. Holt’s Battlefield Guide to the Ypres Salient. London, Leo Cooper, 2003.
  • Louagie Jan & Nolf Katrien, Talbot House Poperinge. De Eerste Halte na de Hel. Poperinge, Jan & Katrien Louagie-Nolf, 1998.

Bron: Beschermingsdossier: DW002416