erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery

bouwkundig element
ID
200992
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200992

Juridische gevolgen

Beschrijving

Abeele Aerodrome Military Cemetery werd gestart door Franse troepen in april 1918, tijdens het Duitse Lente-Offensief. De begraafplaats werd genoemd naar een vliegveldje dat hier tegenover lag.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith.

Begraafplaats met een rechthoekig grondplan en een oppervlakte van circa 864m². Het terrein is nagenoeg vlak en wordt omgeven door een ruwe natuurstenen muur afgedekt met witte natuursteen. Het terrein kan worden bereikt via een breed graspad en een smeedijzeren toegangspoortje. Bij de toegang is het opschrift 'Abeele Aerodrome Military Cemetery 1914-1918' terug te vinden, evenals 2 landplaten en het registerkastje. Recht tegenover de toegang, in de oostelijke hoek, staat een schuilhuisje uit ruwe natuursteen, met zadeldak en een rondbogige nis die een zitbank en de derde landplaat bevat. Bij het schuilhuisje ligt de metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel. Het 'Cross of sacrifice' (type A1) staat centraal tegen de noordwestelijke muur. De graven liggen regelmatig geschikt over 2 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken en 2 sierperen.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P. s.d.: De POP Route. Fietsen achter het front, Poperinge.
  • DEPOORTER C. 1984: Poperingse vliegvelden 1914-18, Aan de Schreve XIV.2, 12-21.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : Beschermingsdossier: DW002416
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2009


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200992 (Geraadpleegd op 06-05-2021)