Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery

Gemeente Poperinge
Straat Dodemanstraat
Locatie Dodemanstraat zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Abeele Aerodrome Military Cemetery werd gestart door Franse troepen in april 1918, tijdens het Duitse Lente-Offensief. De begraafplaats werd genoemd naar een vliegveldje dat hier tegenover lag.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith.

Begraafplaats met een rechthoekig grondplan en een oppervlakte van ca. 864m². Het terrein is nagenoeg vlak en wordt omgeven door een ruwe natuurstenen muur afgedekt met witte natuursteen. Het terrein kan worden bereikt via een breed graspad en een smeedijzeren toegangspoortje. Bij de toegang is het opschrift 'Abeele Aerodrome Military Cemetery 1914-1918' terug te vinden, evenals 2 landplaten en het registerkastje. Recht tegenover de toegang, in de oostelijke hoek, staat een schuilhuisje uit ruwe natuursteen, met zadeldak en een rondbogige nis die een zitbank en de derde landplaat bevat. Bij het schuilhuisje ligt de metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel. Het 'Cross of sacrifice' (type A1) staat centraal tegen de noordwestelijke muur. De graven liggen regelmatig geschikt over 2 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken en 2 sierperen.

• Chielens Piet, De POP.Route. Fietsen achter het front. Poperinge, IPS, s.d.
  • Depoorter C., Poperingse vliegvelden 1914-18, in: "Aan de Schreve", XIV, 2 (1984), pp. 12-21.

Bron: Beschermingsdossier: DW002416

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200992 (geraadpleegd op ).