erfgoedobject

Convent Ter Pielvaecx

bouwkundig element
ID: 20100   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20100

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk Convent Ter Pielvaecx, later zogenaamd Convent van Sint-Jozef. Twee trapgevels (negen treden en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen van 1640-41. Verankerde baksteenbouw verlevendigd door imitatiezandsteenblokken voor vensteromlijstingen en ontlastingsbogen. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen. In geveltop een groot venster geflankeerd door twee kleinere; verrijkt met cartouche. Nummer 21-24 hoekhuis met zijgevel van drie traveeën; getrapt dakvenster ter hoogte van de middentravee.

 • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 88.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979

Aanvullende informatie

In het interieur bleven een grote laatgotische haard bewaard in de keuken achteraan, een gewelfd kelderkamertje met stervormig stucgewelf, zwaar versierde moerbalken en een beschilderd plafond in Egyptiserende stijl met lotusbloemen, vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw aangebracht in de linkerachterkamer. Op de bovenverdieping behield een kamer restanten van blauwgeschilderde imitatiedrapering op de muren.

 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001029, Conventen en conventpoortjes in het Sint-Elisabethbegijnhof (S.N., 1996).
Auteurs : Daemen, Caroline
Datum: 30-06-2015

Relaties

 • Is deel van
  Begijnhof Sint-Elisabeth

 • Is deel van
  Begijnhofdries

 • Is gerelateerd aan
  Begijnenhuis van Sint-Jozef

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Convent Ter Pielvaecx [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20100 (Geraadpleegd op 08-08-2020)