Convent Ter Pielvaecx

Beschrijving

Oorspronkelijk Convent Ter Pielvaecx, later zogenaamd Convent van Sint-Jozef. Twee trapgevels (negen treden en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen van 1640-41. Verankerde baksteenbouw verlevendigd door imitatiezandsteenblokken voor vensteromlijstingen en ontlastingsbogen. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen. In geveltop een groot venster geflankeerd door twee kleinere; verrijkt met cartouche. Nummer 14 hoekhuis met zijgevel van drie traveeën; getrapt dakvenster ter hoogte van de middentravee.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 88.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

In het interieur bleven een grote laatgotische haard bewaard in de keuken achteraan, een gewelfd kelderkamertje met stervormig stucgewelf, zwaar versierde moerbalken en een beschilderd plafond in Egyptiserende stijl met lotusbloemen, vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw aangebracht in de linkerachterkamer. Op de bovenverdieping behield een kamer restanten van blauwgeschilderde imitatiedrapering op de muren.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001029, Conventen en conventpoortjes in het Sint-Elisabethbegijnhof (S.N., 1996).
Auteurs : Daemen, Caroline