erfgoedobject

Convent Ter Pielvaecx

bouwkundig element
ID
20100
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20100

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk Convent Ter Pielvaecx, later zogenaamd Convent van Sint-Jozef. Twee trapgevels (negen treden en topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen van 1640-41. Verankerde baksteenbouw verlevendigd door imitatiezandsteenblokken voor vensteromlijstingen en ontlastingsbogen. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen. In geveltop een groot venster geflankeerd door twee kleinere; verrijkt met cartouche. Nummer 21-24 hoekhuis met zijgevel van drie traveeën; getrapt dakvenster ter hoogte van de middentravee.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 88.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In het interieur bleven een grote laatgotische haard bewaard in de keuken achteraan, een gewelfd kelderkamertje met stervormig stucgewelf, zwaar versierde moerbalken en een beschilderd plafond in Egyptiserende stijl met lotusbloemen, vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw aangebracht in de linkerachterkamer. Op de bovenverdieping behield een kamer restanten van blauwgeschilderde imitatiedrapering op de muren.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001029, Conventen en conventpoortjes in het Sint-Elisabethbegijnhof (S.N. 1996).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Elisabeth

  • Is deel van
    Begijnhofdries

  • Omvat
    Begijnenhuis van Sint-Jozef


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Convent Ter Pielvaecx [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20100 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.