erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Dranoutre Military Cemetery

bouwkundig element
ID: 201001   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201001

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dranoutre Military Cemetery werd gestart in juli 1915. De begraafplaats werd gebruikt tot maart 1918. Volgens het huidige register liggen er 459 militairen begraven.

De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Min of meer rechthoekige begraafplaats met een oppervlakte van ca. 3800m². Het terrein van de begraafplaats is grotendeels genivelleerd en aangelegd in verschillende niveaus, deels afgebakend met breukstenen muurtjes met trapjes. De begraafplaats wordt deels omgeven door steile randen en wordt afgebakend met een haag (beuk) en afrasteringen. De begraafplaats kan betreden worden via een graspad, afgezet met Portugese laurierkers, en 2 smeedijzeren hekkens, met tussenin een grijsgroene natuurstenen muur, afgewerkt met witte natuursteen en aan de zijkanten 2 pijlers. Hier staat te lezen ‘Dranoutre Military Cemetery 1915 – 1918’. Aan de achterkant van deze voormuur is een witstenen zitbank ingewerkt, evenals het registerkastje en de landplaten. Centraal vooraan op de begraafplaats, op een hoger niveau, staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A). Een natuurstenen schuilgebouw met een dak opgebouwd uit trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken staat in de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats. In dit gebouw zijn de metalen informatieplaat en een zitbank aanwezig. De achterkant fungeert als dienstgebouw. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron     : Beschermingsdossier: DW002411
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Is deel van
    Dranouter
    Dranouter (Heuvelland)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats Dranoutre Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201001 (Geraadpleegd op 16-10-2019)