Britse militaire begraafplaats Godezonne Farm Cemetry

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Kemmel
Straat Kriekstraat
Locatie Kriekstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Godezonne Farm Cemetry

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Godezonne Farm Cemetry

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatie

'Godezonne Farm Cemetery' is gelegen langs de Kriekstraat, op circa 2 kilometer ten noordoosten van Kemmel en op circa 800 meter ten westen van de Vierstraat. Op circa 450 meter ten zuidwesten staat de obelisk voor de 32ste Franse divisie, op circa 450 meter ten noordoosten ligt 'Suffolk Cemetery'. De omgeving is heuvelachtig en grotendeels landelijk.

Historische achtergrond

In de tuin van 'Godezonne Farm', langs de 'Cheapside' zoals de weg genoemd werd door de Britten, werd een begraafplaats aangelegd in de periode februari - mei 1915, door de '2nd Royal Scots' en de '4th Middlesex' (beiden behorende tot de '8th Brigade, 3rd Division'). In 1916 werden nog eens 3 graven toegevoegd aan de 17 reeds aanwezige graven. Na de oorlog werd de begraafplaats uitgebreid door de concentratie van 59 graven uit de slagvelden ten noorden en ten oosten van Kemmel.

Kenmerken

'Godezonne Farm Cemetery' is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 765 vierkante meter, ontworpen door W.H. Cowlishaw. De begraafplaats is aangelegd in 2 niveaus, met de 'Cross of Sacrifice' (type A1) op een bakstenen verhoog met trapjes er omheen als centraal verbindingspunt. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, aangelegd in verschillende niveaus. De toegang wordt gevormd door een smeedijzeren hekken, in een stuk voormuur die hoger is en afgewerkt is met witte natuursteen. Hier staat te lezen 'Godezonne Farm Cemetery MCMXV-MCMXVIII'. Bij de toegang bevindt zich de drietalige landplaat op een lage, witstenen tafel. De grafstenen zijn aangelegd in 2 perken.

Op de begraafplaats zijn 79 militairen begraven: 74 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 41 niet geïdentificeerd konden worden), 1 Australiër (niet geïdentificeerd), 1 Canadees en 3 Zuid-Afrikanen (waarvan 2 niet geïdentificeerd).

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Auteurs: Bogaert, Nele & Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kemmel

Kemmel (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.