erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Irish House Cemetry

bouwkundig element
ID: 201003   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201003

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatie

'Irish House Cemetery' ligt achter de boerderij Savaardlindestraat 1, op circa 2 kilometer ten oosten van de kerk van Kemmel. De begraafplaats is te bereiken via een 100 meter lang graspad. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische achtergrond

'Irish House Cemetery' is genoemd naar een nabijgelegen boerderij, die nu verdwenen is. De begraafplaats werd gestart in juni 1917 door de '16th (Irish) Division' en periodiek gebruikt tot september 1918. In rij A liggen de graven van 33 officieren en manschappen van de '1st Gordon Highlanders', allen omgekomen in december 1914 tijdens de aanval van de '3rd Division' op Wijtschate en hier herbegraven door de '11th Royal Irish Rifles' in juni 1917.

Kenmerken

'Irish House Cemetery' is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 570 vierkante meter, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het terrein van de begraafplaats is effen en wordt omgeven door een lage, donkere natuurstenen muur, afgedekt met rechtopstaande natuurstenen. In de omheiningsmuur zijn bloembakken verwerkt. Bij de toegang, die afgesloten is met een smeedijzeren hekken, bevinden zich het registerkastje, een zitbank met erboven de tekst van de drietalige landplaat en een metalen CWGC-infoplaat op een lage, schuine tafel. De 'Cross of Sacrifice', van het type A1, is op 3 trappen gebouwd tegen de oostelijke muur van de begraafplaats.

De grafstenen maken deel uit van 1 perk en zijn vrij regelmatig geschikt.

Er liggen 103 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden, evenals 14 Australiërs en 4 onbekende Duitsers, die begraven liggen onder 1 grafsteen. Tegen de noordelijke muur staat een 'special memorial' voor een Australiër waarvan aangenomen wordt dat hij zich onder de naamlozen bevindt.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats Irish House Cemetry [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201003 (Geraadpleegd op 16-12-2019)