Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen op twee kilometer ten oosten van de kerk van Kemmel.
Irish House Cemetery is genoemd naar een nabijgelegen boerderij, die nu verdwenen is. De begraafplaats werd gestart in juni 1917 (Mijnenslag) door de ‘16th (Irish) Division’ en werd sindsdien periodiek gebruikt tot september 1918, behalve dan de periode tijdens de Duitse bezetting van de regio tussen april en augustus 1918. In rij A liggen de graven van 33 officieren en manschappen van de ‘1st Gordon Highlanders’, allen omgekomen in december 1914 tijdens een aanval van de ‘3rd Division’ tegen de Duitse linies bij ‘Petit Bois’ (Wijtschate) en hier herbegraven door de ‘11th Royal Irish Rifles’ in juni 1917. Dertig van hen liggen naamloos onder één grafsteen.
In het totaal liggen er 103 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden, evenals 14 Australiërs en 4 onbekende Duitsers, die begraven liggen onder één grafsteen. Er is één ‘special memorial’ voor een Australiër waarvan aangenomen wordt dat hij onder een naamloze grafsteen ligt. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.
Irish House Cemetery is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van ca. 570m². Het terrein van de begraafplaats wordt omgeven door een lage, donkere natuurstenen muur, afgedekt met rechtopstaande natuurstenen. In deze muur zijn kleine bloembakken verwerkt. Bij de toegang, die afgesloten is met een smeedijzeren hekken, bevinden zich het registerkastje en de metalen infoplaat op een lage, schuine tafel. Tegen de westelijke muur is een zitbank uitgebouwd met erboven de tekst van de landplaten. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) is op een platform met treden geplaatst tegen de oostelijke muur van de begraafplaats. De grafstenen maken deel uit van één perk en zijn vrij regelmatig geschikt. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en twee esdoorns.
Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2008: Irish House Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313630 (geraadpleegd op ).
'Irish House Cemetery' ligt achter de boerderij Savaardlindestraat 1, op circa 2 kilometer ten oosten van de kerk van Kemmel. De begraafplaats is te bereiken via een 100 meter lang graspad. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.
'Irish House Cemetery' is genoemd naar een nabijgelegen boerderij, die nu verdwenen is. De begraafplaats werd gestart in juni 1917 door de '16th (Irish) Division' en periodiek gebruikt tot september 1918. In rij A liggen de graven van 33 officieren en manschappen van de '1st Gordon Highlanders', allen omgekomen in december 1914 tijdens de aanval van de '3rd Division' op Wijtschate en hier herbegraven door de '11th Royal Irish Rifles' in juni 1917.
'Irish House Cemetery' is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van circa 570 vierkante meter, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het terrein van de begraafplaats is effen en wordt omgeven door een lage, donkere natuurstenen muur, afgedekt met rechtopstaande natuurstenen. In de omheiningsmuur zijn bloembakken verwerkt. Bij de toegang, die afgesloten is met een smeedijzeren hekken, bevinden zich het registerkastje, een zitbank met erboven de tekst van de drietalige landplaat en een metalen CWGC-infoplaat op een lage, schuine tafel. De 'Cross of Sacrifice', van het type A1, is op 3 trappen gebouwd tegen de oostelijke muur van de begraafplaats.
De grafstenen maken deel uit van 1 perk en zijn vrij regelmatig geschikt.
Er liggen 103 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 40 niet geïdentificeerd konden worden, evenals 14 Australiërs en 4 onbekende Duitsers, die begraven liggen onder 1 grafsteen. Tegen de noordelijke muur staat een 'special memorial' voor een Australiër waarvan aangenomen wordt dat hij zich onder de naamlozen bevindt.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Irish House Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195524 (geraadpleegd op ).