erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Kemmel Chateau Military Cemetery

bouwkundig element
ID
201004
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201004

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog naast de gemeentelijke begraafplaats van Kemmel, waar militaire doden uit de Tweede Wereldoorlog zijn toegevoegd.

Het kasteel van Kemmel stond ten noordoosten van het dorp. In december 1914 startte de aanleg van de begraafplaats in het noordelijk deel van het kasteeldomein, langs de ‘Sackville Street’. De begraafplaats bleef in gebruik tot maart 1918, toen de Duitsers hun Lente-Offensief lanceerden en Kemmel innamen. Ze veroverden het dorp op de Zuidafrikaanse brigade, op 25 april 1918, waarbij de Duitsers ook vliegtuigen ingezet hadden om een 700-tal bommen boven het dorp en de omliggende gemeentes te droppen. Kemmel kon op 31 augustus 1918 opnieuw door de geallieerden ingenomen worden, die de begraafplaats in september en oktober 1918 verder gebruikten.

Tijdens de Duitse bezetting werd het dorp zwaar beschoten, waardoor het kasteel en de begraafplaats grotendeels vernield raakten. De toegangsconstructie staat symbool voor het verwoeste kasteel, dat niet meer heropgebouwd werd.

De doden uit de Tweede Wereldoorlog zijn allemaal omgekomen in de periode mei – juni 1940 (Geallieerde terugtrekking naar Duinkerken).

Volgens het huidige register liggen er 1135 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 22 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Wat de Eerste Wereldoorlog betreft, gaat het om 1030 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 21 ongeïdentificeerd), 24 Australiërs (waarvan 1 ongeïdentificeerd), 80 Canadezen en 1 Nieuw-Zeelander. Voor wat de Tweede Wereldoorlog betreft, gaat het om 21 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 3 ongeïdentificeerd) en 1 Franse moslim.

Onder de doden liggen 11 mijnwerkers (‘tunnelers’) die de dood vonden na een explosie op 10 juni 1916 in een mijnschacht bij Petit-Bois (Wijtschate). Een 12de tunneler kon zich redden.

Op de begraafplaats liggen twee militairen, die terechtgesteld werden wegens desertie. Pte. Stanley Stewart (‘2nd Royal Scots Fusiliers, 90th Brigade, 30th Division’) werd opnieuw voor militaire dienst opgeroepen, nadat hij in 1914 invalide verklaard was. Hij deserteerde op 25 juli 1917, ontsnapte later nog eens nadat hij gevangen genomen was, vooraleer hij op 29 augustus 1917 terechtgesteld werd. Pte. James C. Smits (‘17th (1st Liverpool Pals) King’s, 89th Brigade, 30th Division’) werd terechtgesteld voor desertie en ongehoorzaamheid op 5 september 1917.

De begraafplaats werd ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect). 

De begraafplaats heeft een min of meer rechthoekig grondplan, met een oppervlakte van ongeveer 5500m² en licht golvend terrein. De begraafplaats wordt omgeven met hagen (beuk). De toegang aan de noordwestkant bestaat uit 2 hoge bakstenen rondboogconstructies, met gebruik van witte natuursteen voor sokkel, sluitsteen en banden. Bovenaan zijn de constructies driehoekig afgewerkt. De linkerrondboog is uitgewerkt met een halfronde apsis, waarin de tekst van de landplaat gegrift is. De rechterrondboog is opengewerkt en bevat het registerkastje. De metalen informatieplaat bevindt zich vlakbij de toegang op een lage, schuine tafel. Vanaf de toegang vertrekt een hoofdas evenwijdig met de noordoostelijke rand van de begraafplaats: op deze brede laan, gemarkeerd door tulpenbomen, staan de ‘Stone of Remembrance’ en het ‘Cross of Sacrifice’ (type B). Alle grafstenen behoren tot 1 perk. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en sierkersen.

  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website.

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2008


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Kemmel Chateau Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201004 (Geraadpleegd op 20-06-2021)