erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Kemmel No. 1 French Cemetery

bouwkundig element
ID: 201005   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201005

Juridische gevolgen

Beschrijving

De oorsprong van de begraafplaats Kemmel No.1 French Cemetery is niet gekend. De begraafplaats werd kort na de oorlog ontdekt door de Franse dienst voor oorlogsgraven.

In het totaal zijn er 390 doden begraven. De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

De begraafplaats ligt op een heuvelrug en is vooral aan de kant van de Vierstraat hoger gelegen dan de straatzijde. Ze kan betreden worden via een lange trap, langs beide kanten geflankeerd door een bakstenen muur, waarin o.m. het registerkastje zit. Tegen de helling naast de toegangspartij zijn lage struikjes aangeplant. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ca. 3825m² en wordt omgeven door een lage bakstenen muur, trapsgewijs het licht hellend terrein van de begraafplaats volgend.

De begraafplaats is aangelegd in 2 niveaus. Vooraan, op het eerste terras, staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1), evenals stenen zitbanken en een metalen informatieplaat. Op de eigenlijke begraafplaats, tegen de noordwestelijke zijde, staat een bakstenen gebouw afgewerkt met witte natuursteen, met een dak opgebouwd uit trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken. In dit gebouw zijn de landplaten en zitbanken ondergebracht. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken.

  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron     : Beschermingsdossier: DW002411
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Is deel van
    Kemmel
    Kemmel (Heuvelland)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats Kemmel No. 1 French Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201005 (Geraadpleegd op 22-09-2019)