erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery

bouwkundig element
ID: 201007   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201007

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatie

'Klein Vierstraat British Cemetery' is gelegen nabij het kruispunt van de Molenstraat en de Vierstraat op circa 1km ten noordwesten van de Vierstraat en op circa 2.5km ten noordoosten van de kerk van Kemmel. Vlakbij ligt 'Kemmel No 1 French Cemetery', op 150m ten oosten staat demarcatiepaal nr. 15 en op 400m ten zuidoosten ligt 'Suffolk Cemetery'. De omgeving is heuvelachtig en landelijk.

Historische achtergrond

Deze begraafplaats, genoemd naar het nabijgelegen kruispunt 'Vierstraat' (waar de herberg 'Kleine Vierstraat' stond), werd gestart in januari 1917. Tot in januari 1918 werden doden begraven door medische posten ('field ambulances') en gevechtseenheden in perken I, II en III. Perk IV werd gestart in april 1918. Van de 437 oorspronkelijke graven waren er 188 van manschappen die tot artillerie-eenheden behoorden.

Na de wapenstilstand werden 364 graven toegevoegd in perk I, rij H en perken IV, V, VI en VII, afkomstig van kleinere begraafplaatsen of geïsoleerde graven uit de omgeving van Dikkebus, Loker en Kemmel. Eén Amerikaans graf werd overgebracht naar 'Lijssenthoek Military Cemetery' (Poperinge).

De graven waren onder meer afkomstig uit:

  • - Ferme Henri Pattyn-Vanlaeres (Poperinge). Gelegen langs de westkant van de weg naar Westouter, waar een begraafplaats was met 58 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 1 Canadees, die gestorven waren in mei en juli 1915 en april 1918 (1 dode)
  • - Mont-Vidaigne Military Cemetery (Westouter). Gelegen op de westelijke helling van de Vidaigneberg (tussen Westouter en Bailleul). Deze begraafplaats bevatte 17 doden uit het Verenigd Koninkrijk, die gestorven waren in juli en augustus 1918. Er lagen eveneens 17 Franse militairen, die in april en mei 1918 gestorven waren, maar naar elders overgebracht werden.

Beschrijving

'Klein Vierstraat British Cemetery' is ontworpen door Edwin Lutyens met medewerking van J.R. Truelove. De begraafplaats heeft een onregelmatig grondplan, met een afhellend terrein dat tegelijk in verschillende niveaus is aangelegd. De begraafplaats heeft een oppervlakte van circa 3040m² en wordt omgeven door een natuurstenen muur (langs straatzijde) en hagen.

Op de hoek tegen de straatzijde (oostkant) staat het schuilgebouw, opgetrokken uit grijsgroene en witte natuursteen, waar langs straatzijde te lezen staat: '1915 Klein Vierstraat British Cemetery 1918', met erboven de 3 landplaten. Aan de kant van de begraafplaats is dit schuilgebouw afgewerkt met 2 zuilen. Het gebouw bevat het registerkastje, de CWGC-infoplaat en zitbanken. Het nabijgelegen blokvormig dienstgebouwtje is eveneens vervaardigd in natuursteen. Links vooraan, in de Z-hoek, staat de 'Stone of Remembrance'. De 'Cross of Sacrifice' staat centraal achteraan op de begraafplaats en is van het kleinste type (A1). Het kruis wordt geflankeerd door 4 hoge populieren.

De graven liggen vrij regelmatig verdeeld over 7 perken. Volgens het huidige register liggen er 804 militairen begraven, waaronder 780 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 108 niet geïdentificeerd konden worden), 8 Australiërs, 8 Canadezen (waarvan 1 niet geïdentificeerd), 7 Nieuw-Zeelanders en 1 Zuid-Afrikaan. Vooraan, nabij de 'Stone of Remembrance', staan 2 'special memorials' voor militairen, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloos graf begraven liggen.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

  • Is deel van
    Kemmel
    Kemmel (Heuvelland)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201007 (Geraadpleegd op 16-09-2019)