Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Kemmel
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klein-Vierstraat British Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze begraafplaats, genoemd naar het nabijgelegen gehucht ‘Vierstraat’ (waar de herberg ‘Kleine Vierstraat’ stond), werd gestart in januari 1917. Na de wapenstilstand werden 364 graven toegevoegd. Volgens het huidige register liggen er 804 militairen begraven. Klein-Vierstraat British Cemetery is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Begraafplaats met een onregelmatig grondplan en een afhellend terrein, dat bij het schuilgebouw genivelleerd is. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ca. 3040m² en wordt omgeven door een natuurstenen muur (langs straatzijde) en hagen (beuk). Op het hoogste punt van de natuurstenen muur aan straatzijde (oostelijke hoek) staat een schuilgebouw, opgetrokken uit grijsgroene en witte natuursteen, met langs straatzijde het opschrift: ‘1915 Klein Vierstraat British Cemetery 1918’, met erboven de 3 landplaten. Aan de kant van de begraafplaats is dit schuilgebouw open en afgewerkt met 2 zuilen. Het gebouw bevat het registerkastje, de metalen infoplaat en zitbanken. Het nabijgelegen blokvormig dienstgebouwtje is eveneens vervaardigd in natuursteen. Links vooraan, in de zuidelijke hoek, staat de ‘Stone of Remembrance’. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal achteraan en dus lagergelegen op de begraafplaats en wordt geflankeerd door 4 hoge populieren. De rest van de begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken.

  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier: DW002411

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kemmel

Kemmel (Heuvelland)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201007 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.