erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery

bouwkundig element
ID
201007
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201007

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Molenstraat ter hoogte van het kruispunt met de Vierstraat, op ongeveer 2,5 kilometer ten noordoosten van de kerk van Kemmel. 

Deze begraafplaats, genoemd naar het nabijgelegen gehucht ‘Vierstraat’ (waar de herberg ‘Kleine Vierstraat’ stond), werd gestart in januari 1917. Tot in januari 1918 werden doden begraven door medische posten (‘field ambulances’) en gevechtseenheden in perken I, II en III. Perk IV werd gestart in april 1918. Van de 437 oorspronkelijke graven waren er 188 van manschappen die tot artillerie-eenheden behoorden.

Na de wapenstilstand werden 364 graven toegevoegd in perk I, rij H en perken IV, V, VI en VII, afkomstig van kleinere begraafplaatsen of geïsoleerde graven uit de omgeving van Dikkebus, Loker en Kemmel. Eén Amerikaans graf werd overgebracht naar Lijssenthoek Military Cemetery (Poperinge).

Volgens het huidige register liggen er 804 militairen begraven, waaronder 780 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 108 ongeïdentificeerd), acht Australiërs, acht Canadezen (waarvan één ongeïdentificeerd), zeven Nieuw-Zeelanders en één Zuid-Afrikaan. Er staan eveneens twee ‘special memorials’ voor militairen, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloos graf begraven liggen. 

De geconcentreerde graven waren o.m. afkomstig uit:

- Ferme Henri Pattyn-Vanlaeres (Poperinge): gelegen langs de westkant van de weg naar Westouter, waar een begraafplaats was met 58 doden uit het Verenigd Koninkrijk en één Canadees, die gestorven waren in mei en juli 1915 en april 1918 (één dode)

- Mont-Vidaigne Military Cemetery (Westouter): gelegen op de westelijke helling van de Vidaigneberg (tussen Westouter en Bailleul). Deze begraafplaats bevatte 17 doden uit het Verenigd Koninkrijk, die gestorven waren in juli en augustus 1918. Er lagen eveneens 17 Franse militairen, die in april en mei 1918 gestorven waren, maar naar elders overgebracht werden.

Klein-Vierstraat British Cemetery is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect).

Begraafplaats met een onregelmatig grondplan en een afhellend terrein, dat bij het schuilgebouw genivelleerd is. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ca. 3040m² en wordt omgeven door een natuurstenen muur (langs straatzijde) en hagen (beuk).

Op het hoogste punt van de natuurstenen muur aan straatzijde (oostelijke hoek) staat een schuilgebouw, opgetrokken uit grijsgroene en witte natuursteen, met langs straatzijde het opschrift: ‘1915 Klein Vierstraat British Cemetery 1918’, met erboven de 3 landplaten. Aan de kant van de begraafplaats is dit schuilgebouw open en afgewerkt met 2 zuilen. Het gebouw bevat het registerkastje, de metalen infoplaat en zitbanken. Het nabijgelegen blokvormig dienstgebouwtje is eveneens vervaardigd in natuursteen. Links vooraan, in de zuidelijke hoek, staat de ‘Stone of Remembrance’. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal achteraan en dus lagergelegen op de begraafplaats en wordt geflankeerd door 4 hoge populieren. De rest van de begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken. De graven liggen vrij regelmatig verdeeld over 7 perken. Vooraan, bij de ‘Stone of Remembrance’, staan de 2 ‘special memorials’.

  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201007 (Geraadpleegd op )