erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats La Laiterie Military Cemetery

bouwkundig element
ID: 201008   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201008

Juridische gevolgen

Beschrijving

De begraafplaats werd aangelegd in november 1914 en bleef in gebruik tot oktober 1918. Volgens het huidige register liggen er 751 militairen begraven. De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

La Laiterie Military Cemetery heeft een min of meer rechthoekig grondplan met uitsprong rechts vooraan, met een oppervlakte van ca. 5.175m². Het terrein is lager gelegen dan het straatniveau, helt tamelijk sterk af en golft lichtjes. De begraafplaats wordt deels omgeven door een rode bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, die trapsgewijs de helling van het terrein volgt. Aan de noordwestelijke en noordoostelijke kant wordt de begraafplaats afgebakend door een haag (Portugese laurierkers). De toegang bestaat uit 2 witte natuurstenen pijlers en een trap en wordt afgesloten door een ketting en een paaltje. Bij de toegang bevinden zich het register en de metalen infoplaat. De ‘Stone of Remembrance’ bevindt zich rechts op de begraafplaats, het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) staat centraal. Aan de linkerzijde bevindt zich een bakstenen schuilgebouw in classicerende stijl, afgewerkt met witte natuursteen, met een zadeldak, gebroken fronton en rondboogopening en met binnenin zitbanken en een drietalig landplaat. De achterkant van dit gebouw is afgesloten met een houten deur.

  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron     : Beschermingsdossier: DW002411
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Is deel van
    Kemmel
    Kemmel (Heuvelland)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats La Laiterie Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201008 (Geraadpleegd op 22-10-2019)