Teksten van La Laiterie Military Cemetery

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201008

La Laiterie Military Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Kemmelstraat, op ongeveer 1300 meter ten noordoosten van de kerk van Kemmel.

‘La Laiterie’ was een melkerij ten noordwesten van de weg van Ieper naar Kemmel. De begraafplaats werd aangelegd in november 1914 en bleef in gebruik tot oktober 1918. De verscheidene perken werden meestal als regimentsbegraafplaatsen gebruikt. De meerderheid van de graven in perken II, III en X waren respectievelijk de begraafplaats voor de ‘26th, 25th & 24th Canadian Infantry Battalions’. Alle graven in perk VIII, met uitzondering van één, behoorden tot de ‘5th Northumberland Fusiliers’. Op 25 april 1918 viel de begraafplaats in Duitse handen, begin september werd ze heroverd. Na de oorlog werden nog geïsoleerde graven uit de slagvelden ten noorden en noordoosten van Kemmel toegevoegd.

Volgens het huidige register liggen er 751 militairen begraven, waaronder 547 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 169 ongeïdentificeerd), 197 Canadezen (waarvan 7 ongeïdentificeerd) en 7 Australiërs (waarvan 4 ongeïdentificeerd). In het totaal konden er 180 mannen niet meer geïdentificeerd worden.

De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect).

La Laiterie Military Cemetery heeft een min of meer rechthoekig grondplan met uitsprong rechts vooraan, met een oppervlakte van ongeveer 5.175m². Het terrein is lager gelegen dan het straatniveau, helt tamelijk sterk af en golft lichtjes. De begraafplaats wordt deels omgeven door een rode bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, die trapsgewijs de helling van het terrein volgt. Aan de noordwestelijke en noordoostelijke kant wordt de begraafplaats afgebakend door een haag (Portugese laurierkers). De toegang bestaat uit twee witte natuurstenen pijlers en een trap en wordt afgesloten door een ketting en een paaltje. Bij de toegang bevinden zich het register en de metalen infoplaat. De ‘Stone of Remembrance’ bevindt zich rechts op de begraafplaats, het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) staat centraal. Aan de linkerzijde bevindt zich een bakstenen schuilgebouw in classicistische stijl, afgewerkt met witte natuursteen, met een zadeldak, gebroken fronton en rondboogopening en met binnenin zitbanken en een drietalig landplaat. De achterkant van dit gebouw is afgesloten met een houten deur.

  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: La Laiterie Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125702 (geraadpleegd op ).


La Laiterie Military Cemetery (Kemmel - WOI) ()

Locatie

'La Laiterie Military Cemetery' ligt tegen een helling vlak naast de Kemmelstraat op circa 1300 meter ten noordoosten van de kerk van Kemmel. De omgeving is heuvelachtig en deels bebouwd.

Historische achtergrond

'La Laiterie' was een melkerij ten noordwesten van de weg van Ieper naar Kemmel. De begraafplaats werd aangelegd in november 1914 en ze bleef in gebruik tot oktober 1918. De verscheidene perken werden meestal als regimentsbegraafplaatsen gebruikt. De meerderheid van de graven in perken II, III en X waren respectievelijk de begraafplaats voor de '26th, 25th & 24th Canadian Infantry Battalions'. Alle graven in perk VIII, met uitzondering van 1, behoorden tot de '5th Northumberland Fusiliers'. Op 25 april 1918 viel de begraafplaats in Duitse handen, begin september werd ze heroverd.

Na de oorlog werden nog geïsoleerde graven uit de slagvelden ten noorden en ten noordoosten van Kemmel toegevoegd.

Kenmerken

De begraafplaats 'La Laiterie Military Cemetery', ontworpen door Edwin Lutyens met medewerking van G.H. Goldsmith, is langwerpig qua grondplan, met een oppervlakte van circa 5175 vierkante meter. Het terrein helt tamelijk sterk af en golft lichtjes. De begraafplaats wordt omgeven door een rode bakstenen muur, afgedekt met witsteen, die trapsgewijs de helling van het terrein volgt. De toegang bestaat uit 2 witstenen zuilen en trappen. Bij de toegang bevinden zich het register en de CWGC-infoplaat.

De 'Stone of Remembrance' bevindt zich rechts op de begraafplaats, de 'Cross of Sacrifice' (type A) staat centraal. Aan de linkerzijde bevindt zich een bakstenen schuilgebouw, afgewerkt met witsteen en een zadeldak, met binnenin zitbanken en een drietalig landplaat. De achterkant van dit gebouw is afgesloten met een houten deur.

De begraafplaats bestaat uit 12 vrij regelmatig geschikte perken. Volgens het huidige register liggen er 751 militairen begraven, waaronder 547 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 169 niet geïdentificeerd konden worden), 197 Canadezen (waarvan 7 niet geïdentificeerd) en 7 Australiërs (waarvan er 4 niet geïdentificeerd). In het totaal konden er 180 niet geïdentificeerd worden.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: La Laiterie Military Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195525 (geraadpleegd op ).