Convent Ter Velde

Beschrijving

Zogenaamd Convent Ter Velde. Twee parallelle diephuizen met trapgevels (tien treden en topstuk) van drie en vier traveeën onder zadeldaken, linkertrapgevel door middel van ankers gedateerd 1664. Traditionele bak- en zandsteenstijl. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen, met sponning, in bepleisterde omlijsting maar met zandstenen dorpels, ontlastingsboog met imitatiezandsteen. Verankerd. Geveltop met rechthoekige vensters en topoculus met omlijsting en vleugelstukken. Zijgevel, in de huidige Edmond Boonenstraat, van zes traveeën voorzien van twee getrapte dakvensters met gecementeerde afwerking, rechterzijgevel met drie getrapte dakvensters. Achterpuntgevels met muurvlechtingen.

Rechts van het huis barok toegangspoortje in omheiningsmuur: spiegelboogdeur met arduinen beloop in geblokte omlijsting, geflankeerd door geringde pilasters met voluutconsoles waarop gebroken fronton en nis met Sint-Hubertusbeeld. Gerestaureerd door de "Vrienden van het Oude Begijnhof" in 1958 (zie gevelsteen).

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 88.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke