erfgoedobject

Convent Ter Velde

bouwkundig element
ID
20101
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20101

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee parallelle diephuizen met trapgevels (tien treden en topstuk) van drie en vier traveeën onder zadeldaken, linkertrapgevel door middel van ankers gedateerd 1664. Traditionele bak- en zandsteenstijl. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen, met sponning, in bepleisterde omlijsting maar met zandstenen dorpels, ontlastingsboog met imitatiezandsteen. Verankerd. Geveltop met rechthoekige vensters en topoculus met omlijsting en vleugelstukken. Zijgevel, in de huidige Edmond Boonenstraat, van zes traveeën voorzien van twee getrapte dakvensters met gecementeerde afwerking, rechterzijgevel met drie getrapte dakvensters. Achterpuntgevels met muurvlechtingen.

Rechts van het huis barok toegangspoortje in omheiningsmuur: spiegelboogdeur met arduinen beloop in geblokte omlijsting, geflankeerd door geringde pilasters met voluutconsoles waarop gebroken fronton en nis met Sint-Hubertusbeeld. Gerestaureerd door de "Vrienden van het Oude Begijnhof" in 1958 (zie gevelsteen).

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 88.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Convent Ter Velde [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20101 (Geraadpleegd op 23-04-2021)