erfgoedobject

Convent Ter Velde

bouwkundig element
ID
20101
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20101

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee parallelle diephuizen met trapgevels (tien treden en topstuk) van drie en vier traveeën onder zadeldaken, linkertrapgevel door middel van ankers gedateerd 1664. Traditionele bak- en zandsteenstijl. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen, met sponning, in bepleisterde omlijsting maar met zandstenen dorpels, ontlastingsboog met imitatiezandsteen. Verankerd. Geveltop met rechthoekige vensters en topoculus met omlijsting en vleugelstukken. Zijgevel, in de huidige Edmond Boonenstraat, van zes traveeën voorzien van twee getrapte dakvensters met gecementeerde afwerking, rechterzijgevel met drie getrapte dakvensters. Achterpuntgevels met muurvlechtingen.

Rechts van het huis barok toegangspoortje in omheiningsmuur: spiegelboogdeur met arduinen beloop in geblokte omlijsting, geflankeerd door geringde pilasters met voluutconsoles waarop gebroken fronton en nis met Sint-Hubertusbeeld. Gerestaureerd door de "Vrienden van het Oude Begijnhof" in 1958 (zie gevelsteen).

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 88.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Elisabeth

  • Is deel van
    Begijnhofdries

  • Is deel van
    Edmond Boonenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Convent Ter Velde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20101 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.