Galooie-Mote

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Loker
Straat Douanestraat
Locatie Douanestraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Galooie motte

Deze bescherming is geldig sinds 13-04-1981.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Galooie motte met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 13-04-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Galooie-Mote

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiemottekastelen
Datering13de eeuw, 15de eeuw
Thema Mottes

Beschrijving

De ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de Galooie-motte moet wellicht verbonden worden met het geslacht Béthune dat omstreeks 1200 in het bezit kwam van de heerlijkheid Loker. De heren van Loker wierpen vermoedelijk in de 13de eeuw op de oostelijke glooiing van de vallei van de Galooiebeek een motteversterking op, met daarop een houten toren. Nog tijdens de 13de eeuw werd waarschijnlijk een toren in gele baksteen gebouwd. Aan het begin van de 15de eeuw kwam deze heerlijkheid in handen van de familie Hornes. In dezelfde periode werd het materiaal van de oude toren gerecupereerd om een nieuwe constructie te bouwen. Op de Galooie-motte werden omstreeks 1900 door J. Claerhout enkele beperkte opgravingen uitgevoerd. De Nationale Dienst voor Opgravingen verzorgde in 1976-1977 een uitgebreide opgravingscampagne waarbij ondermeer een brandrestengraf ontdekt werd. De motte is gesitueerd op 700 m van het Lokerhof (Dranouterstraat), het eigenlijke centrum van de middeleeuwse heerlijkheid. Een uitgedroogde gracht omsluit de motte die een diameter heeft van ca. 40 m en een hoogte van 4.5 m. De Galooie-motte is een belangrijke landschappelijk herkenningspunt met een grote historische waarde.

Bron: CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel I: arrondissementen Brugge, Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt; Brugge, 2005, p. 55.

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Loker

Loker (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.