Britse militaire begraafplaats La Clytte Military Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Loker
Straat Reningelststraat
Locatie Reningelststraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats La Clytte Military Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed La Clytte Military Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Volgens het huidige register liggen er 1082 doden begraven. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van Edwin Lutyens (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

De begraafplaats heeft een langwerpig, nagenoeg rechthoekig grondplan, achteraan (zuidwestkant) is de muur rondgebogen. Het terrein, met een oppervlakte van ca. 4435m², is licht golvend en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, die trapsgewijs aangelegd is volgens het reliëf van de begraafplaats. Aan straatzijde is de voormuur vrij laag. De begraafplaats kan betreden worden via 2 bakstenen toegangsgebouwen met rondbogige doorgang. In deze toegangsgebouwen bevinden zich de landplaten en het registerkastje.

De metalen informatieplaat ligt in een bloemperkje centraal tegen de voormuur. Links en rechts vooraan staan 2 stenen zitbanken. Centraal vooraan op de begraafplaats staat de ‘Stone of Remembrance’. Centraal achteraan staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A), met erachter de 20 ‘special memorials’ tegen de gebogen muur. Het geheel wordt getooid met bloemperken bij de graven, struiken en hartbladige els.

  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier: DW002411

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Loker

Loker (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.