erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery

bouwkundig element
ID: 201016   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201016

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locre Hospice Cemetery werd gebruikt tussen juni 1917 (na de Mijnenslag) en april 1918 (tot het Duits Lente-Offensief). Volgens het huidige register liggen er 246 militairen uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Er liggen eveneens 14 doden die in mei – juni 1940 omgekomen zijn en hier begraven werden. Er zijn 10 ‘special memorials’ opgericht voor mannen, wiens graf vernield raakte door artillerievuur. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Locre Hospice Cemetery is een langwerpige, rechthoekige begraafplaats met een oppervlakte van ca. 850m². De begraafplaats wordt bereikt via een 50m lang graspad en is omgeven door een donkergroengrijze natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het terrein is genivelleerd en aangelegd in verschillende niveaus. De toegang wordt gevormd met een tweeledig smeedijzeren hek, geflankeerd door 2 grote bloembakken in de voormuur. Via trapjes, links en rechts van een zitbank, kan de eigenlijke begraafplaats betreden worden, die hoger ligt dan de toegang. In deze zitbank zijn de teksten van de landplaat gegrift. De metalen informatieplaat en het registerkastje bevinden zich eveneens nabij de toegang. Achteraan op de begraafplaats staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) op een verhoogd terras. Erachter staan de 9 ‘special memorials’ tegen een gebogen muur. In perk I, rij C staat eveneens een ‘special memorial’. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)
  • Jacobs M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.
  • Ureel Erwin, William Redmond Herdenking, in: "Dovie", X, 1 (1997).

Bron     : Beschermingsdossier: DW002411
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Graf William Redmond
    Godtschalckstraat zonder nummer (Heuvelland)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201016 (Geraadpleegd op 20-10-2019)