erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery

bouwkundig element
ID
201016
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201016

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Godschalckstraat op ongeveer 600 meter ten zuidoosten van de kerk van Loker. Vlakbij ligt het graf van majoor Redmond. Op ongeveer 280 meter naar het noordwesten op ligt het 'Huize Godtschalck', waar een Ierse gedenkmuur werd opgericht.

Het dorp Loker bleef bijna de ganse oorlog in geallieerde handen, behalve in het voorjaar van 1918. Tot dan waren medische posten gestationeerd in het Sint-Antoniusklooster en de bijhorende instelling.

Op 25 april 1918 werd het dorp veroverd door Duitse eenheden. De volgende dag werd het heroverd door de Fransen, de 29ste werd het opnieuw heroverd door Duitsers, de 30ste april opnieuw door de Fransen. De omgeving van het klooster was het toneel van zware gevechten op 20 mei 1918, maar werd pas tijdens de eerste week van juli definitief veroverd op de Duitse vijand.

Locre Hospice Cemetery werd gebruikt tussen juni 1917 (na de Mijnenslag) en april 1918 (tot het Duits Lente-Offensief) door de medische posten en gevechtseenheden. Na de wapenstilstand werden nog eens 4 graven overgebracht, die in de tuin van het klooster begraven lagen.

Volgens het huidige register liggen er 246 militairen uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan er 12 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 240 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 11 onbekend), 1 bekende en 1 onbekende Australiër, 1 Canadees, 1 Nieuw-Zeelander en 2 Duitsers. Er liggen eveneens 14 doden uit het Verenigd Koninkrijk die in mei – juni 1940 omgekomen zijn en hier begraven werden. Er zijn 10 ‘special memorials’ opgericht voor mannen, wiens graf vernield raakte door artillerievuur.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Locre Hospice Cemetery is een langwerpige, rechthoekige begraafplaats met een oppervlakte van ongeveer 850m². De begraafplaats wordt bereikt via een 50m lang graspad en is omgeven door een donkergroengrijze natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Het terrein is genivelleerd en aangelegd in verschillende niveaus. De toegang wordt gevormd met een tweeledig smeedijzeren hek, geflankeerd door 2 grote bloembakken in de voormuur. Via trapjes, links en rechts van een zitbank, kan de eigenlijke begraafplaats betreden worden, die hoger ligt dan de toegang. In deze zitbank zijn de teksten van de landplaat gegrift. De metalen informatieplaat en het registerkastje bevinden zich eveneens nabij de toegang. Achteraan op de begraafplaats staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) op een verhoogd terras. Erachter staan de 9 ‘special memorials’ tegen een gebogen muur. In perk I, rij C staat eveneens een ‘special memorial’. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • Jacobs M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge.
  • Ureel E. 1997: William Redmond Herdenking, in: Dovie, X, 1.

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Graf William Redmond


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201016 (Geraadpleegd op )