Britse militaire begraafplaats Locre No.10 Cemetery

Gemeente Heuvelland

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Locre No.10 Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Militaire begraafplaats: Locre No.10 Cemetery

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locre No. 10 Cemetery is één van de begraafplaatsen die door Franse eenheden werden aangelegd in het voorjaar van 1918.

Er liggen nu 58 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 75 Duitsers begraven. Locre No 10 Cemetery werd ontworpen door W.H. Cowlishaw.

De begraafplaats heeft een L-vormig grondplan, met een oppervlakte van ca. 730m², omgeven door een lage donkergrijsgroene natuurstenen muur, afgewerkt met witte natuursteen. Het terrein van de begraafplaats is genivelleerd en ligt hoger dan het straatniveau. Aan straatzijde is de voormuur nauwelijks hoger dan het niveau van de begraafplaats. De witte stenen in de muurtjes links en rechts van het smeedijzeren toegangshekken vermelden ‘Locre No 10 Cemetery MCMXVIII’. Bij de toegang bevinden zich de Nederlandstalige en Engelstalige landplaten, evenals de metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel. Vanaf de toegang vertrekt een geplaveid pad naar het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) ertegenover, dat deels ingewerkt is in de omheiningmuur. De Franse versie van de landplaat is ingewerkt in de muur onder het kruis. In de rechterhoek is een laag dienstgebouw in de omheiningsmuur ingewerkt. Het geheel wordt getooid met struiken, bloemperken en 2 meidoorns.

• Jacobs M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.
  • Ureel Erwin, William Redmond Herdenking, in: "Dovie", X, 1 (1997).

Bron: Beschermingsdossier: DW002411