Kandahar Farm Cemetery

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Nieuwkerkestraat naast huisnummer 88, op 1750 meter ten noordoosten van Nieuwkerke.

De vlakbij gelegen boerderij werd ‘Kandahar Farm’ genoemd, verwijzend naar een plaats in Afghanistan. De begraafplaats werd vanaf november 1914 gebruikt, tot aan het Duitse Lente-Offensief in het voorjaar van 1918. Toen werden de dorpen Wulvergem en Nieuwkerke (en deze begraafplaats) door de Duitse troepen veroverd. Vlakbij de boerderij werd toen een kleine Duitse begraafplaats aangelegd, die na de wapenstilstand werd verwijderd. Nadat de streek door de geallieerden heroverd werd tijdens de ‘Ontzettingsgevechten’, werd de begraafplaats in september en oktober 1918 opnieuw door Britse troepen gebruikt. Vele doden die hier begraven zijn, zijn afkomstig van de ‘14th (Light) Division’. Een gedenkteken van de ‘18th (Queen Mary’s Own) Hussars’, voor zeven militairen die gestorven waren op 1 november 1914 bij gevechten in Mesen, is nu verdwenen.

Er liggen volgens het huidige register 446 doden begraven, waarvan er 11 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 218 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 11 niet geïdentificeerd), 186 Australiërs, 6 Canadezen, 33 Nieuw-Zeelanders en 3 Duitsers. Voor 1 Australiër, wiens graf door het oorlogsgeweld verloren is gegaan, werd een ‘special memorial’ opgericht.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van Ch. Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Begraafplaats met L-vormig grondplan en een oppervlakte van ca. 2800m², grotendeels omheind een bruine natuurstenen muur, die afgewerkt is met witte natuursteen en aangelegd is in verschillende niveaus. Aan straatzijde dient een haag (beuk) deels voor de afbakening. Vooraan op de muur staat het opschrift ‘Kandahar Farm Cemetery 1914-1918’. De toegang bestaat uit twee smeedijzeren poortjes. Op de achterzijde van de voormuur is de drietalige tekst van de landplaat gegrift. Hier bevinden zich eveneens het bronzen registerkastje en de metalen informatieplaat. Centraal vooraan staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A). Achteraan staat een natuurstenen schuilgebouw met een dak uit witte natuurstenen blokken. De grafstenen liggen vrij onregelmatig verspreid over twee perken. Bij het ‘Cross of Sacrifice’ staat één ‘special memorial’. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken en struiken, terwijl vooral de vele sierkersen een serene sfeer creëren.

• Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Auteurs: Decoodt, Hannelore