erfgoedobject

Maple Leaf Cemetery

bouwkundig element
ID
201020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201020

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, op het gehucht Le Romarin, op drie kilometer ten zuiden van Nieuwkerke, vlak tegen de Franse grens.

De aanleg van Maple Leaf Cemetery startte in december 1914 door de aanwezigheid van medische posten (‘field ambulances’) en gevechtseenheden in de omgeving. Tussen juli 1915 en april 1916 was het ‘3th Canadian Field Ambulance’ actief in Nieuwkerke, waarnaar de begraafplaats genoemd werd. In december 1917 werd de laatste Britse militair er begraven. In april 1918 was de begraafplaats in Duitse handen, met de toevoeging van enkele Duitse graven tot gevolg.

Op Maple Leaf Cemetery liggen er volgens het huidige register 176 militairen begraven, waarvan 80 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 4 Australiërs, 39 Canadezen, 43 Nieuw-Zeelanders, één Zuid-Afrikaan en negen Duitsers (waarvan er twee niet geïdentificeerd konden worden). Er ligt één militair, die terechtgesteld werd wegens desertie.

De begraafplaats is ontworpen door G.H. Goldsmith.

De begraafplaats heeft een oppervlakte van circa 1085 vierkante meter met een langwerpig grondplan. Ze wordt omheind door een rode bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Aan de oostzijde wordt de begraafplaats afgebakend door struiken (Portugese laurierkers) en een gracht. In de zuidwestelijke hoek is een geplaveid toegangsgedeelte met 2 witstenen paaltjes tussen hogere en hoekige bakstenen muren, afgewerkt met witte natuursteen, met het opschrift ‘Maple Leaf Cemetery 1914-1917’. Vooraan in de muur zijn de landplaten gegrift. Rechts van de toegang staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1). Links tegen de muur is een metalen informatieplaat bevestigd op een lage schuine tafel. Op de begraafplaats zijn bloemperken en struiken terug te vinden, evenals een esdoorn.

  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron: Beschermingsdossier: DW002411
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maple Leaf Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.