Teksten van Maple Leaf Cemetery

Maple Leaf Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, op het gehucht Le Romarin, op drie kilometer ten zuiden van Nieuwkerke, vlak tegen de Franse grens.

De aanleg van Maple Leaf Cemetery startte in december 1914 door de aanwezigheid van medische posten (‘field ambulances’) en gevechtseenheden in de omgeving. Tussen juli 1915 en april 1916 was het ‘3th Canadian Field Ambulance’ actief in Nieuwkerke, waarnaar de begraafplaats genoemd werd. In december 1917 werd de laatste Britse militair er begraven. In april 1918 was de begraafplaats in Duitse handen, met de toevoeging van enkele Duitse graven tot gevolg.

Op Maple Leaf Cemetery liggen er volgens het huidige register 176 militairen begraven, waarvan 80 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 4 Australiërs, 39 Canadezen, 43 Nieuw-Zeelanders, één Zuid-Afrikaan en negen Duitsers (waarvan er twee niet geïdentificeerd konden worden). Er ligt één militair, die terechtgesteld werd wegens desertie.

De begraafplaats is ontworpen door G.H. Goldsmith.

De begraafplaats heeft een oppervlakte van circa 1085 vierkante meter met een langwerpig grondplan. Ze wordt omheind door een rode bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Aan de oostzijde wordt de begraafplaats afgebakend door struiken (Portugese laurierkers) en een gracht. In de zuidwestelijke hoek is een geplaveid toegangsgedeelte met 2 witstenen paaltjes tussen hogere en hoekige bakstenen muren, afgewerkt met witte natuursteen, met het opschrift ‘Maple Leaf Cemetery 1914-1917’. Vooraan in de muur zijn de landplaten gegrift. Rechts van de toegang staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1). Links tegen de muur is een metalen informatieplaat bevestigd op een lage schuine tafel. Op de begraafplaats zijn bloemperken en struiken terug te vinden, evenals een esdoorn.

Bron: Beschermingsdossier: DW002411
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Maple Leaf Cemetery (Nieuwkerke - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Zakstraat, bij het gehucht Le Romarin (aan de achterzijde van café 'Le Romarin') op circa 3 kilometer ten zuiden van Nieuwkerke, vlak tegen de Franse grens (de overzijde van de straat behoort tot Nieppe). De omgeving is licht golvend en bestaat uit weiden en bebouwing.

Historische achtergrond

De aanleg van 'Maple Leaf Cemetery' startte in december 1914 door de aanwezigheid van medische posten ('Field Ambulances') en gevechtseenheden in de omgeving. Tussen juli 1915 en april 1916 was het '3th Canadian Field Ambulance' actief in Nieuwkerke, waarnaar de begraafplaats genoemd werd. In december 1917 werd de laatste Britse militair er begraven. In april 1918 was de begraafplaats in Duitse handen, met de toevoeging van enkele Duitse graven tot gevolg.

Private A. Parry (2nd West Yorkshire Regiment, 23rd Brigade, 8th Division) werd hier in de omgeving op 30 augustus 1917 terechtgesteld wegens desertie. Hij ligt op 'Maple Leaf Cemetery' begraven.

Kenmerken

'Maple Leaf Cemetery' werd ontworpen door G.H. Goldsmith. De begraafplaats heeft een oppervlakte van circa 1085 vierkante meter met een effen terrein en een langwerpig grondplan. Ze wordt omheind door een rode bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Aan de oostzijde staat een haag. De toegang bestaat uit twee witstenen paaltjes en hoge bakstenen muren, afgewerkt met witte natuursteen. Hier staat te lezen 'Maple Leaf Cemetery 1914-1917'. Vooraan in de muur zijn de drietalige landplaten gegrift. Rechts van de toegang staat de 'Cross of Sacrifice' (type A1). Links tegen de muur is een metalen CWGC-infoplaat bevestigd op een lage schuine tafel.

Op 'Maple Leaf Cemetery' liggen volgens het huidige register 176 militairen begraven, waarvan 80 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 4 Australiërs, 39 Canadezen, 43 Nieuw-Zeelanders, 1 Zuid-Afrikaan en 9 Duitsers (waarvan er 2 niet geïdentificeerd konden worden).

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.