Teksten van Westhof Farm Cemetery

Westhof Farm Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Eikelstraat op ongeveer 1700 meter ten zuidwesten van Nieuwkerke, op ongeveer 500 meter ten oosten van de boerderij 'Groot Westhof' met restanten van een bunker.

‘Westhof Farm’ werd als hoofdkwartier gebruikt door de Nieuw-Zeelandse Divisie in mei en juni 1917. De aanleg van de begraafplaats, langs de 'Waterloo Road' zoals de huidige Eikelstraat door de Britten genoemd werd, startte in mei 1917. Ze bleef in gebruik door gevechtseenheden en medische posten tot april 1918. Op 14 april 1918 werd het dorp na hevige gevechten veroverd op de ‘49th (West Riding) Division’ en de ‘33rd Division’. Op 2 september 1918 werd het heroverd door de ‘36th (Ulster) Division’.

Volgens het huidige register liggen er 136 militairen begraven, waarvan 73 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 43 Australiërs, 1 Canadees, 14 Nieuw-Zeelanders en 5 Duitsers (waarvan er één niet geïdentificeerd kon worden). Voor zes militairen, wiens graf vernield raakte door het artillerievuur, werd een ‘special memorial’ opgericht. Er ligt één militair, die terechtgesteld werd.

Het ontwerp van de begraafplaats is het werk van G.H. Goldsmith.

Westhof Farm Cemetery is een kleine begraafplaats, met een oppervlakte van 535 m² en een nagenoeg vierkant grondplan. Het terrein helt af en is bij de toegang deels genivelleerd, zodat er niveauverschillen zijn. Vooral in de noordwestelijke hoek, waar het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat, steekt de begraafplaats hoog boven het straatniveau uit. Open toegang met bakstenen muurtjes en geplaveid met witte natuursteen, met landplaten, registerkastje, zitbank en het opschrift: ‘Westhof Farm Cemetery 1917-1918’. Behalve de bakstenen toegangspartij wordt de begraafplaats omgeven door een haag (beuk).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Westhof Farm Cemetery (Nieuwkerke - WOI) ()

Locatie

'Westhof Farm Cemetery' is gelegen langs de Eikelstraat, op circa 1700m ten zuidwesten van Nieuwkerke. De begraafplaats is ingeplant op de flank van een heuvel en wordt omgeven door weiden en bebouwing. Op circa 500m ten westen ligt de boerderij 'Groot Westhof', met restanten van een betonnen constructie in de aanpalende weide.

Historische achtergrond

'Westhof Farm' werd als hoofdkwartier gebruikt door de Nieuw-Zeelandse Divisie in mei en juni 1917. De aanleg van de begraafplaats, langs de 'Waterloo Road' zoals de huidige Eikelstraat door de Britten genoemd werd, startte in mei 1917. Ze bleef in gebruik door gevechtseenheden en medische posten tot april 1918. Op 14 april 1918 werd het dorp na hevige gevechten veroverd op de '49th (West Riding) Division' en de '33rd Division'. Op 2 september 1918 werd het dorp heroverd door de '36th (Ulster) Division'.

De 5 Duitsers die er begraven liggen, kwamen allen om op 7 juni 1917, de eerste dag van de Mijnenslag.

Rifleman Thomas Donovan (16th King's Royal Rifle Corps, 100th Brigade, 33rd Division), werd op 17 oktober 1917 terechtgesteld. Hij had op 22 augustus 1917 voor de 4de keer een desertiepoging gewaagd.

Beschrijving

'Westhof Farm Cemetery' is een kleine begraafplaats, met een oppervlakte van circa 535m², ontworpen door G.H. Goldsmith. De begraafplaats heeft een nagenoeg vierkant grondplan. Het terrein helt af en is hier en daar genivelleerd, zodat er niveauverschillen zijn. Vooral in de noordwesthoek steekt de begraafplaats hoog boven het straatniveau uit.

De toegang wordt gevormd met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Hier bevinden zich de landplaten, het registerkastje en een zitbank. In een witte steen staat te lezen 'Westhof Farm Cemetery 1917-1918'. De 'Cross of Sacrifice', vooraan in de zuidwesthoek, is van het type A1.

De graven zijn vrij regelmatig aangelegd in 2 perken. Volgens het huidige register liggen er 136 militairen begraven, waarvan 73 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 43 Australiërs, 1 Canadees, 14 Nieuw-Zeelanders en 5 Duitsers (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden). Voor 6 militairen, wiens graf vernield raakte door het artillerievuur, werd een 'special memorial' opgericht.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele