Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Westouter
Straat Poperingestraat
Locatie Poperingestraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Westoutre British Cemetery

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Locatie

Gelegen langs de Poperingestraat, op circa 250m ten noorden van de kerk van Westouter, net buiten de dorpskom (tegenover de brandweer). De omgeving is bebouwd en heuvelachtig.

Historische achtergrond

Westouter bleef gedurende de ganse oorlog in geallieerde handen. In de zomer van 1918 bevond het dorpje zich op iets meer dan 2 km ten westen van het front. De aanleg van 'Westoutre British Cemetery' startte in oktober 1917. De begraafplaats bleef in gebruik tot april 1918 en opnieuw in augustus-oktober 1918. Tussen april en augustus 1918 werd de begraafplaats gebruikt door Franse troepen. De 72 Franse graven werden na de oorlog naar een Franse begraafplaats overgebracht.

Na de wapenstilstand werd de begraafplaats aangevuld met 50 graven afkomstig van de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen, waaronder 'Bixschote German Cemetery' ('Friedhof XI', waar in 1914 en 1915 doden begraven werden) en 'Kemmel French Cemetery No 2' (nabij 'Kemmel French Cemetery No 1').

Beschrijving

'Westoutre British Cemetery' werd ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het terrein helt af en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witsteen. De oppervlakte bedraagt circa 1350m² en de begraafplaats ligt zo'n halve meter hoger dan de straatzijde.

De toegang wordt gevormd door een grasperkje, dat met bakstenen muren wordt omgeven en aangelegd is in 2 niveaus (met trappen). Bij de toegang, afgesloten met een zwart smeedijzeren hekken, bevinden zich de drietalige landplaat, het registerkastje en de metalen CWGC-infoplaat. De 'Cross of Sacrifice', vooraan op de begraafplaats, is van het type A1. De grafstenen, die allen behoren tot één perk, zijn onregelmatig geschikt.

Op 'Westoutre British Cemetery' liggen 180 doden begraven, waarvan er 128 geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 167 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 49 niet geïdentificeerd konden worden), 5 Canadezen (waarvan 3 niet geïdentificeerd), 3 Nieuw-Zeelanders. Vooraan rechts staan 5 'special memorials', voor militairen waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de naamlozen bevinden. Er liggen tenslotte ook 4 Britten en 1 Fransman uit de Tweede Wereldoorlog, die in 1940 gestorven zijn bij de terugtrekking naar Duinkerken.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Auteurs: Bogaert, Nele & Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Westouter

Westouter (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.