Teksten van Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery

Westoutre British Cemetery (2008)

Britse militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de Poperingestraat, net buiten de dorpskom van Westouter, op ongeveer 250 meter ten noorden van de kerk.

Westouter bleef gedurende de ganse oorlog in geallieerde handen. Na het Duitse Lente-Offensief lag het dorp nauwelijks op iets meer dan twee kilometer ten westen van het front. De aanleg van de begraafplaats startte in oktober 1917. De begraafplaats bleef in gebruik tot april 1918 en opnieuw in augustus-oktober 1918. Tussen april en augustus 1918 werd de begraafplaats gebruikt door Franse troepen. De 72 Franse graven werden na de oorlog naar een Franse begraafplaats overgebracht.

Na de wapenstilstand werd de begraafplaats aangevuld met 50 graven afkomstig van de omliggende slagvelden en uit kleinere begraafplaatsen, waaronder Bixschote German Cemetery (‘Friedhof XI’, waar in 1914 en 1915 doden begraven werden) en Kemmel French Cemetery No. 2 (nabij ‘Kemmel French Cemetery No. 1’).

Op Westoutre British Cemetery liggen 180 doden begraven, waarvan er 128 geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 167 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 49 niet geïdentificeerd konden worden), 5 Canadezen (waarvan 3 niet geïdentificeerd) en 3 Nieuw-Zeelanders. Bij de Britten worden ook 3 mannen van het ‘Chinese Labour Corps’ gerekend. Vooraan rechts staan 5 ‘special memorials’, voor militairen waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloos graf liggen. Er liggen tenslotte ook 4 Britten en 1 Fransman uit de Tweede Wereldoorlog, die in mei – juni 1940 gestorven zijn bij de terugtrekking naar Duinkerken.

De begraafplaats werd ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Begraafplaats met glooiend terrein en een oppervlakte van 1350 m², omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, behalve aan straatzijde waar de begraafplaats zo’n halve meter hoger ligt dan het straatniveau.

Toegangsperk aangelegd in 2 niveaus met trapjes en aanplantingen, omsloten door bakstenen muurtjes en een zwart smeedijzeren hekken, met landplaat, registerkastje en metalen informatieplaat. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat vooraan op de begraafplaats. De grafstenen, die allen behoren tot één perk, zijn onregelmatig geschikt. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum: 2008


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313634 (geraadpleegd op 18-06-2021)


Westoutre British Cemetery (Westouter - WOI-WOII) (2003)

Locatie

Gelegen langs de Poperingestraat, op circa 250m ten noorden van de kerk van Westouter, net buiten de dorpskom (tegenover de brandweer). De omgeving is bebouwd en heuvelachtig.

Historische achtergrond

Westouter bleef gedurende de ganse oorlog in geallieerde handen. In de zomer van 1918 bevond het dorpje zich op iets meer dan 2 km ten westen van het front. De aanleg van 'Westoutre British Cemetery' startte in oktober 1917. De begraafplaats bleef in gebruik tot april 1918 en opnieuw in augustus-oktober 1918. Tussen april en augustus 1918 werd de begraafplaats gebruikt door Franse troepen. De 72 Franse graven werden na de oorlog naar een Franse begraafplaats overgebracht.

Na de wapenstilstand werd de begraafplaats aangevuld met 50 graven afkomstig van de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen, waaronder 'Bixschote German Cemetery' ('Friedhof XI', waar in 1914 en 1915 doden begraven werden) en 'Kemmel French Cemetery No 2' (nabij 'Kemmel French Cemetery No 1').

Beschrijving

'Westoutre British Cemetery' werd ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het terrein helt af en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witsteen. De oppervlakte bedraagt circa 1350m² en de begraafplaats ligt zo'n halve meter hoger dan de straatzijde.

De toegang wordt gevormd door een grasperkje, dat met bakstenen muren wordt omgeven en aangelegd is in 2 niveaus (met trappen). Bij de toegang, afgesloten met een zwart smeedijzeren hekken, bevinden zich de drietalige landplaat, het registerkastje en de metalen CWGC-infoplaat. De 'Cross of Sacrifice', vooraan op de begraafplaats, is van het type A1. De grafstenen, die allen behoren tot één perk, zijn onregelmatig geschikt.

Op 'Westoutre British Cemetery' liggen 180 doden begraven, waarvan er 128 geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 167 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 49 niet geïdentificeerd konden worden), 5 Canadezen (waarvan 3 niet geïdentificeerd), 3 Nieuw-Zeelanders. Vooraan rechts staan 5 'special memorials', voor militairen waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de naamlozen bevinden. Er liggen tenslotte ook 4 Britten en 1 Fransman uit de Tweede Wereldoorlog, die in 1940 gestorven zijn bij de terugtrekking naar Duinkerken.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2003


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195543 (geraadpleegd op 18-06-2021)