erfgoedobject

Openbare pomp

bouwkundig element
ID: 201029   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201029

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Openbare pomp
    Deze bescherming is geldig sinds 18-02-1999

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Openbare pomp
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne
    Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1995

Beschrijving

Tussen 1827 en 1868 prijkte op het midden van de Veurnse Grote Markt een monumentale pomp. De pomp op de Grote Markt wordt in 1868 weggenomen wegens belemmering van het verkeer en naar de achterzijde van het Sint-Denijsplein aan de Zuidstraat overgebracht. In 1908 wordt de pomp een tweede maal verplaatst. Stadsarchitect J. Vinck stelt hiervoor een bestek op. Bij de heraanleg van de Grote Markt in het voorjaar 1997 werd de pomp opnieuw op zijn oorspronkelijke plaats aangebracht.

De pompzuil, vervaardigd van Ecaussinesteen, staat op een vierzijdige arduinen sokkel. Het geheel bestaat uit een licht konische zuil van de Toskaanse orde, verlevendigd met drie brede gladde ringen en bezet met evenwijdige banden versierd met gestileerde aflopende waterdruppels. Ter hoogte van de onderste gladde band is de neus van de pomp aangebracht. De afzonderlijke emmerhaak is met drie sierlijk gebogen steunen aan de pompzuil bevestigd. De huidige vierkante sokkel is op de vier hoeken voorzien van een stoeppaal. Deze palen zijn niet oorspronkelijk. In de kolom is achteraan een langwerpige uitholling gekapt voor het plaatsen van het pompmechanisme. Het nog aanwezige pompwerk omvat naast het scharnier nog de smeedijzeren beweeglijke stang en de zuigerstang. De huidige slinger of zwengel met koperen handvat werd bij de herstellingswerken in 1908 aangebracht.


Bron     : Beschermingsdossier: DW002055
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Openbare pomp [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201029 (Geraadpleegd op 04-08-2020)