erfgoedobject

Openbare pomp

bouwkundig element
ID
201029
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201029

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Openbare pomp
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Openbare pomp
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Veurne
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Veurne
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Openbare pomp
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Tussen 1827 en 1868 prijkte op het midden van de Veurnse Grote Markt een monumentale pomp. De pomp op de Grote Markt wordt in 1868 weggenomen wegens belemmering van het verkeer en naar de achterzijde van het Sint-Denijsplein aan de Zuidstraat overgebracht. In 1908 wordt de pomp een tweede maal verplaatst. Stadsarchitect J. Vinck stelt hiervoor een bestek op. Bij de heraanleg van de Grote Markt in het voorjaar 1997 werd de pomp opnieuw op zijn oorspronkelijke plaats aangebracht.

De pompzuil, vervaardigd van Ecaussinesteen, staat op een vierzijdige arduinen sokkel. Het geheel bestaat uit een licht conische zuil van de Toscaanse orde, verlevendigd met drie brede gladde ringen en bezet met evenwijdige banden versierd met gestileerde aflopende waterdruppels. Ter hoogte van de onderste gladde band is de neus van de pomp aangebracht. De afzonderlijke emmerhaak is met drie sierlijk gebogen steunen aan de pompzuil bevestigd. De huidige vierkante sokkel is op de vier hoeken voorzien van een stoeppaal. Deze palen zijn niet oorspronkelijk. In de kolom is achteraan een langwerpige uitholling gekapt voor het plaatsen van het pompmechanisme. Het nog aanwezige pompwerk omvat naast het scharnier nog de smeedijzeren beweeglijke stang en de zuigerstang. De huidige slinger of zwengel met koperen handvat werd bij de herstellingswerken in 1908 aangebracht.


Bron: Beschermingsdossier: DW002055
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Openbare pomp [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201029 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.