erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery

bouwkundig element
ID: 201034   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201034

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats, aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 500 meter ten noorden van Bayernwald, op 450 meter ten noordoosten van de mijnkraters 'Hollandse Schuur'.

De Croonaertkapel lag langs de weg van Voormezele naar Wijtschate. Croonaert Chapel Cemetery bevindt zich op ongeveer 200 meter ten westen van deze weg. De plaats van de begraafplaats lag in het niemandsland vóór de Mijnenslag van 7 juni 1917.

De aanleg van de begraafplaats begon op initiatief van de ‘Burial Officer’ van de ‘19th Division’ in juni 1917 en ze bleef in gebruik tot in november 1917. 52 doden behoorden tot de 19de divisie. Er kwamen nog twee bijzettingen in april 1918 en januari 1919. De 51 Duitse graven die er oorspronkelijk lagen, werden na de oorlog verwijderd.

Nu liggen er 74 Britten begraven, waarvan er zeven niet geïdentificeerd konden worden en één Chinees, namelijk Chang Chi Hsuen van het 'Chinese Labour Corps'.

De begraafplaats werd ontworpen door W.C. Von Berg.

Croonaert Chapel Cemetery is een kleine begraafplaats (455 m²), met een vierkante plattegrond behalve een uitsprong bij de toegang. Ze wordt omgeven door een bruine natuurstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen platen. Het terrein helt lichtjes af. De toegang wordt gevormd door een smeedijzeren hekken tussen 2 bloembakken die ingewerkt zijn in de toegangsmuur. Hier staan de jaartallen ‘MCMXVII-MCMXIX’ gegrift. Bij de toegang bevinden zich eveneens de landplaten. Links van de toegang, vooraleer de eigenlijke begraafplaats kan betreden worden, staat een grafsteen voor een Chinees. Het ‘Cross of Sacrifice’ is van het kleinste type (A1). Rechts achteraan in de hoek is een klein dienstgebouwtje ingewerkt in de natuurstenen muur. De graven maken deel uit van één perk en de meeste grafstenen zijn naar het westen gericht. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met 4 berken.

  • Bostyn F., Vancoillie J. e.a. 2000: Bayernwald. Het Croonaertbos in de Eerste Wereldoorlog (Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies II), Zonnebeke.
  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201034 (Geraadpleegd op 21-01-2021)