erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery

bouwkundig element
ID: 201034   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201034

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatie

'Croonaert Chapel Cemetery' is gelegen temidden de velden in heuvelachtig gebied. De begraafplaats kan bereikt worden vanaf de Voormezelestraat, via een 200m graspad. Op 500m ten zuiden ligt 'Bayernwald', op 450m ten zuidwesten liggen de mijnkraters van de 'Hollandse Schuur'. Aan het begin van het toegangspad staat het gedenkteken voor Lt. Lasnier en het 1e Franse Bataljon Jagers te Voet.

Historische achtergrond

De 'Croonaertkapel' lag langs de weg van Voormezele naar Wijtschate. 'Croonaert Chapel Cemetery' bevindt zich op ongeveer 150 m ten westen van deze weg. Ze lag in het niemandsland vóór de Mijnenslag van 7 juni 1917.

De aanleg van de begraafplaats begon op initiatief van de 'Burial Officer' van de '19th Division' in juni 1917 en ze bleef in gebruik tot in november 1917. 52 doden behoorden tot die 19de divisie. Er kwamen nog 2 bijzettingen in april 1918 en januari 1919. De 51 Duitse graven die er oorspronkelijk lagen, werden na de oorlog verwijderd.

Beschrijving

'Croonaert Chapel Cemetery' is een kleine begraafplaats (455m²), ontworpen door W.C. Von Berg. De begraafplaats neemt de vorm aan van een vierkant (met een insprong bij de toegang) en is omgeven door een natuurstenen muur. Het terrein helt lichtjes af.

De toegang wordt gevormd door een smeedijzeren hekken geflankeerd door 2 bloembakken die ingewerkt zijn in de toegangsmuur. Hier staan de jaartallen 'MCMXVII-MCMXIX' gegrift. Bij de toegang bevinden zich eveneens de landplaten. Links van de toegang, vooraleer de eigenlijke begraafplaats kan betreden worden, staat een grafsteen voor de Chinees Chang Chi Hsuen (van de 'Chinese Labour Corps'). De 'Cross of Sacrifice' is van het kleinste type (A1). Rechts achteraan in de hoek is een klein dienstgebouwtje ingewerkt in de natuurstenen muur. De graven maken deel uit van één perk en de meeste grafstenen zijn naar het W gericht (behalve een onbekende soldaat in de hoek van de begraafplaats). Behalve de hoger vermelde Chinees, liggen er 74 Britten begraven, waarvan er 7 niet geïdentificeerd konden worden.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • BOSTYN F., VANCOILLIE J. 2000: Bayernwald. Het Croonaertbos in de Eerste Wereldoorlog. Association for Battlefield Archaeology in Flanders. Studies II Zonnebeke, ABAF.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201034 (Geraadpleegd op 16-09-2019)