Britse militaire begraafplaats Derry House Cemetery No. 2

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Krommestraat
Locatie Krommestraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Derry House Cemetery No. 2

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Derry House Cemetery No. 2

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Derry House Cemetery No. 2 werd aangelegd vanaf juni 1917. Op Derry House Cemetery No. 2 liggen er 163 doden begraven. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

De begraafplaats heeft een onregelmatig grondplan, met 2 van elkaar gescheiden perken, met als verbindingspunt het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) in een afzonderlijk perk recht tegenover de toegang. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ca. 1680m² en wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen platen. De toegang wordt geflankeerd door dubbele muurpijlers met het opschrift ‘Derry House Cemetery No 2 MCMXVII – MCMXVIII’. Hier zijn het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. De 3 landplaten zijn ingewerkt in de bakstenen muren nabij het offerkruis. In de verste hoek op perk I (het meest noordelijke perk) staat een bakstenen dienstgebouwtje, afgesloten met een houten deur. Op dit perk is een deel van een Duitse bunker te zien. Behalve bloemperken en struiken staan er op de begraafplaats verschillende Zweedse lijsterbessen.

  • Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website)

Bron: Beschermingsdossier: DW002411

Alle teksten

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.