Teksten van Lone Tree Cemetery

Lone Tree Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, nabij de Spanbroekmolenkrater, ten zuidwesten van Wijtschate.

Lone Tree Cemetery is genoemd naar de vlakbij ingeslagen 'Lone Tree Crater', die ook wel de ‘Spanbroekmolenkrater’ of ‘Pool of peace’ genoemd wordt. De Spanbroekmolenkrater is één van de 19 kraters die ontstonden op 7 juni 1917, tijdens de befaamde Mijnenslag. De mijn bij de Spanbroekmolen zou echter enkele seconden later ontploft zijn dan gepland, waardoor de mannen van de ‘Royal Irish Rifles (36th Ulster Division)’, die op het aangegeven tijdstip van 03.10u dus te vroeg de loopgraven verlieten, door de eigen mijn getroffen werden. Volgens het huidige register zouden er hier 88 doden van het Verenigd Koninkrijk begraven liggen, waarvan er negen niet meer geïdentificeerd konden worden. Bijna alle doden zijn gestorven op 7 juni 1917. Maar liefst 60 van de 88 doden behoorden tot de ‘Royal Irish Rifles’.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van J.R. Truelove.

Lone Tree Cemetery is een kleine begraafplaats, met een oppervlakte van 616m². De begraafplaats heeft een grondplan in de vorm van een stompe hoek, het terrein helt lichtjes af. Ze wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegangsmuur is gebogen met centraal een zwart smeedijzeren hek, geflankeerd door 2 pijlers, die deels uit baksteen, deels uit witte natuursteen zijn opgetrokken. De drietalige teksten van de landplaat zijn in deze pijlers gegrift. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat in het midden van de begraafplaats. Aan de zuidoostkant (kant boerderij) is een groenscherm aangelegd. De begraafplaats wordt verder getooid met bloemperken en struiken.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Lone Tree Cemetery (Wijtschate - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Kruisstraat te Wijtschate, vlakbij (ten zuiden van) de 'Lone Tree Crater', ook wel 'Spanbroekmolenkrater' of 'Pool of Peace' genoemd. De begraafplaats ligt achter een vijver en is te bereiken via een pad doorheen weide, ten westen van de boerderij, op circa 1800 meter ten zuidwesten van het dorp Wijtschate. De omgeving is er heuvelachtig en landelijk.

Historische achtergrond

'Lone Tree Cemetery' is genoemd naar de vlakbij ingeslagen 'Lone Tree Crater' (ook wel 'Spanbroekmolenkrater' of 'Pool of peace' genoemd), één van de 19 kraters die ontstonden op 7 juni 1917, de befaamde Mijnenslag. De mijn bij de Spanbroekmolen zou echter enkele seconden later ontploft zijn, zodat de mannen van de 'Royal Irish Rifles' ('36ste Ulster Division'), die op het aangegeven tijdstip van 03.10u 's morgens dus te vroeg de loopgraven verlieten, door de eigen mijn getroffen werden. Bijna alle graven bevatten doden van die 7de juni, waarbij 60 van de 88 doden behoorden tot de 'Royal Irish Rifles' ('36th Division').

Kenmerken

'Lone Tree Cemetery' is een kleine begraafplaats (oppervlakte 616 vierkante meter), ontworpen door J.R. Truelove. Het terrein van de begraafplaats helt lichtjes af en het grondplan neemt de vorm aan van een stompe hoek. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang neemt de vorm aan van een apsis, die in de middelste hoek naar binnen springt en wordt afgesloten door een zwart smeedijzeren hekken, bevestigd aan de bakstenen zuilen, bovenaan met witte natuursteen afgedekt. De drietalige teksten van de landplaat zijn gegrift in de natuurstenen gedeeltes van deze zuilen. De 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat in het midden van de begraafplaats. In de zuidelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje, afgesloten met een houten deur.

De grafstenen liggen vrij onregelmatig verspreid over twee perken, links en rechts van de toegang. Hier zouden volgens het huidige register 88 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven liggen, waarvan 9 niet geïdentificeerd konden worden.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.