Teksten van R.E. Farm Cemetery

R.E. Farm Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd nabij een hoeve langs de Wulvergemstraat 36, op 2,5 kilometer ten zuidwesten van Wijtschate.

‘R.E. Farm’ (‘Royal Engineers Farm’) was de Engelse naam voor de nabijgelegen hoeve die ‘Twaalf Bunders’ heette. Deze boerderij kon in geallieerde handen blijven tot april 1918. De ‘1st Dorsets’ begonnen er in december 1914 een begraafplaats (‘No. 1’) aan de oostzijde van de boerderij. Deze werd gebruikt door gevechtseenheden en medische posten ('field ambulances') tot april 1916 en af en toe nog eens in 1917. In januari 1915 begon hetzelfde bataljon een tweede begraafplaats aan te leggen (‘No. 2’) ten westen van de boerderij. Deze werd weinig gebruikt en bevatte de graven van 23 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 uit Canada. Na de oorlog werd ‘No. 2’ ontruimd en overgebracht naar ‘No. 1’, samen met nog één veldgraf. Drie Franse graven werden verwijderd.

Nu zouden er 132 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven liggen, waarvan er 11 niet meer geïdentificeerd konden worden, evenals 47 Canadezen.

De begraafplaats is ontworpen door W.C. Von Berg.

Via een smeedijzeren toegangshek en een graspad kan de begraafplaats bereikt worden. De eigenlijke begraafplaats neemt de vorm aan van een vierkant en is 1359 m² groot. Het terrein helt lichtjes af en wordt omgeven door een bakstenen muur afgedekt met witte natuursteen, die vrij hoog wordt daar waar het terrein afhelt. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat links in de hoek. Bij de toegang zijn de drie landplaten terug te vinden, evenals de metalen informatieplaat, het registerkastje en het opschrift 'R.E. Farm Cemetery 1914-1917'. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.

  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: R.E. Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125732 (geraadpleegd op )


R.E. Farm Cemetery (Wijtschate - WOI) ()

Locatie

'R.E. Farm Cemetery' is gelegen langs de Wulvergemstraat, vlak naast een boerderij, op circa 2.5 kilometer ten zuidwesten van het dorp van Wijtschate. De omgeving is heuvelachtig.

Historische achtergrond

Wijtschate was in Franse en Britse handen tot 1 november 1914, van juni 1917 tot april 1918 en vanaf 28 september 1918. Er waren bijzonder hevige gevechten in november 1914 en april 1918. R.E. Farm ('Royal Engineers Farm') was de Engelse naam voor de nabijgelegen 'Twaalf Bunders' boerderij. Deze boerderij kon in geallieerde handen blijven tot april 1918. De '1st Dorsets' begonnen er in december 1914 een begraafplaats ('No 1') aan de oostzijde ervan. Deze werd gebruikt door gevechtseenheden en medische posten ('Field Ambulances') tot april 1916 en af en toe nog eens in 1917. In januari 1915 begon hetzelfde bataljon een tweede begraafplaats aan te leggen ('No 2') ten W van de boerderij. Deze werd weinig gebruikt en bevatte de graven van 23 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 uit Canada. Na de oorlog werd 'No 2' ontruimd en overgebracht naar 'No 1', samen met nog 1 veldgraf. Drie Franse graven werden verwijderd.

Kenmerken

'R.E.Farm Cemetery' werd ontworpen door W.C. Von Berg. Via een ijzeren hekken en een toegangspad kan de begraafplaats bereikt worden. De eigenlijke begraafplaats neemt de vorm aan van een vierkant en is 1359 m² groot. Het terrein van de begraafplaats helt lichtjes en wordt omgeven door een bakstenen muur (die vrij hoog wordt daar waar het terrein afhelt). De 'Cross of Sacrifice' is van het type A1 en staat links in de hoek. Bij het bakstenen toegangspoortje (met ijzeren hekken) zijn de drie landplaten in de linkermuur ingewerkt. Hier staat te lezen: 'R.E. Farm Cemetery 1914-1917'. In de rechtermuur zit het registerkastje en hangt de CWGC-infoplaat.

De grafstenen maken deel uit van 4 perken. Op R.E. Farm Cemetery liggen 132 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven (waarvan 11 niet geïdentificeerd konden worden) en 47 Canadezen.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: R.E. Farm Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195510 (geraadpleegd op )