Teksten van Spanbroekmolen British Cemetery

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201041

Spanbroekmolen British Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd nabij de mijnkrater Spanbroekmolen, ten zuidwesten van het dorp van Wijtschate.

Spanbroekmolen British Cemetery is genoemd naar een molen, die ten zuidwesten van het dorp Wijtschate stond. De begraafplaats staat volledig in het teken van de Mijnenslag. De Spanbroekmolenkrater is één van de 19 kraters die tot ontploffing werden gebracht op die beruchte 7 juni 1917. De mijn bij de Spanbroekmolen zou echter enkele seconden later ontploft zijn dan gepland, waardoor de mannen van de ‘Royal Irish Rifles (36th Ulster Division)’, die op het aangegeven tijdstip van 03.10u bijgevolg te vroeg de loopgraven verlieten, door de eigen mijn getroffen werden.

Van de 58 doden die op Spanbroekmolen British Cemetery begraven liggen, stierven er 55 op 7 juni 1917. De drie anderen lieten op 8 juni 1917 het leven. Met uitzondering van één dode behoorden alle doden tot de ‘36th (Ulster) Division’. Zes van hen konden niet meer geïdentificeerd worden.

De begraafplaats werd tijdens latere gevechten volledig vernield. Na de oorlog kon ze opnieuw gelokaliseerd worden. Zes graven werden niet meer teruggevonden: deze doden worden nu met een ‘special memorial’ herdacht.

De aanleg van de begraafplaats is van de hand van J.R. Truelove.

Spanbroekmolen British Cemetery is een kleine begraafplaats (304m2), met rechthoekig grondplan en een vlak terrein dat omgeven wordt door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang, waar het jaartal ‘1917’ vermeld staat, wordt afgesloten met een smeedijzeren hek. Nabij de toegang zijn de drie landplaten en een zitbank terug te vinden. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal achteraan (noordkant).

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spanbroekmolen British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125736 (geraadpleegd op ).


Spanbroekmolen British Cemetery (Wijtschate - WOI) ()

Locatie

'Spanbroekmolen British Cemetery' is gelegen temidden de velden in heuvelachtig gebied, op circa 1800 meter ten zuidwesten van het dorp Wijtschate. De begraafplaats is te bereiken via een 400 meter lang graspad vanaf de Scheerstraat, een verbindingsstraat tussen de Wijtschatestraat en de Wulvergemsestraat. Op circa 400 meter ten zuidwesten ligt de krater van de Spanbroekmolen, ook wel 'Pool of Peace' genoemd.

Historische achtergrond

'Spanbroekmolen British Cemetery' is genoemd naar een molen, die ten zuidwesten van het dorp Wijtschate stond. De begraafplaats staat volledig in het teken van de Mijnenslag.

55 militairen stierven op de eerste dag van de slag om Mesen op 7 juni 1917. De drie anderen stierven op de tweede dag (8 juni 1917). Met uitzondering van één behoorden allen tot de '36th (Ulster) Division'.

De begraafplaats werd tijdens latere gevechten volledig vernield. Na de oorlog kon ze opnieuw gelokaliseerd worden. Zes graven werden niet meer teruggevonden en worden nu met een 'special memorial' herdacht.

Kenmerken

'Spanbroekmolen British Cemetery' is een kleine begraafplaats (304 vierkante meter) ontworpen door J.R. Truelove. De begraafplaats is rechthoekig, heeft een effen terrein en is omgeven door een bakstenen muur. De toegang, waar het jaartal '1917' vermeld staat, wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken. Nabij de toegang bevinden zich de drie landplaten. De 'Cross of Sacrifice' is van het type A1.

De grafstenen zijn aangelegd in één perk, gericht naar het zuiden en vrij regelmatig geschikt. Op de begraafplaats liggen 58 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 6 niet geïdentificeerd konden worden. In rij E, vlakbij de toegang van de begraafplaats, staan 6 'special memorials' voor graven die door het oorlogsgeweld vernietigd geraakten.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spanbroekmolen British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195512 (geraadpleegd op ).