Britse militaire begraafplaats Torreken Farm Cemetery No. 1

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Langebunderstraat
Locatie Langebunderstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Torreken Farm Cemetery No. 1

Deze bescherming is geldig sinds 22-01-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Torreken Farm Cemetery No. 1

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Locatie

Te bereiken via een lang pad naast de Langebunderstraat nummer 5, op 800 meter ten zuidoosten van het dorp Wijtschate. Het pad wordt afgespannen met prikkeldraad, bevestigd aan zogenaamde 'kurketrekkers'. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

Wijtschate werd begin november 1914 ingenomen door de Duitsers. De geallieerden konden het dorp met de Mijnenslag van 7 juni 1917 opnieuw veroveren. 'Torreken Farm Cemetery No 1' (nu is er nog slechts één) werd toen gestart door de '5th Dorsets'. Ze bleef in gebruik als frontlijnbegraafplaats tot in april 1918, toen de Duitsers tijdens het Lente-Offensief het dorp opnieuw innamen.

Kenmerken

'Torreken Farm Cemetery No 1' is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 536 vierkante meter en genivelleerd terrein, ontworpen door W.C. Von Berg. De begraafplaats wordt omgeven door een natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Voor de toegang, die bestaat uit een zwart smeedijzeren hekken geflankeerd door 2 witstenen zuilen, staan betonnen staken met prikkeldraad. In de zuilen staat 'Torreken Farm Cemetery Number One 1917-1918' gegrift.

De 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat rechts vooraan de begraafplaats. De drietalige landplaten zijn in de westelijke muur ingewerkt. Een register en een CWGC-infoplaat waren niet aanwezig. In de meest westelijke hoek staat een natuurstenen dienstgebouwtje, met houten deur. De grafstenen, die allen tot één perk behoren, zijn vrij regelmatig geschikt en allen naar het noordwesten gericht.

Op de begraafplaats liggen 104 militairen begraven: 70 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden), 20 Australiërs en 14 Duitsers.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Auteurs: Bogaert, Nele & Decoodt, Hannelore

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wijtschate

Wijtschate (Heuvelland)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.