Teksten van Britse militaire begraafplaats Torreken Farm Cemetery No. 1

Torreken Farm Cemetery (2008)

Britse militaire begraafplaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd, gelegen op ongeveer 800 meter ten zuidoosten van Wijtschate. De begraafplaats is via een lang pad vanaf de Langebunderstraat te bereiken.

Wijtschate werd begin november 1914 ingenomen door de Duitsers. De geallieerden konden het dorp met de Mijnenslag van 7 juni 1917 opnieuw veroveren. Torreken Farm Cemetery No. 1 (nu is er nog slechts één begraafplaats) werd toen gestart door de ‘5th Dorsets'. Ze bleef in gebruik als frontlijnbegraafplaats tot in april 1918, toen de Duitsers tijdens het Lente-Offensief het dorp opnieuw innamen.

Nu liggen er 104 militairen begraven: 70 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 1 onbekende), 20 Australiërs en 14 Duitsers.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van W.C. Von Berg.

Torreken Farm Cemetery No. 1 is een kleine rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 536m². De begraafplaats wordt omgeven door een bruine natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang bestaat uit een zwart smeedijzeren hekken geflankeerd door 2 witte pijlers, met het opschrift ‘Torreken Farm Cemetery Number One 1917-1918’.

Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat in de oostelijke hoek. De drietalige landplaten zijn in de westelijke muur ingewerkt. In de meest westelijke hoek staat een natuurstenen dienstgebouwtje, afgesloten met een houten deur. De grafstenen, die allen tot één perk behoren, zijn vrij regelmatig geschikt en allen naar het noordwesten gericht. Het geheel wordt getooid met bloemperken en 2 honingbomen.

  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum: 2008


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: Britse militaire begraafplaats Torreken Farm Cemetery No. 1 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313638 (geraadpleegd op 12-04-2021)


Torreken Farm Cemetery N° 1 (Wijtschate - WOI) (2003)

Locatie

Te bereiken via een lang pad naast de Langebunderstraat nummer 5, op 800 meter ten zuidoosten van het dorp Wijtschate. Het pad wordt afgespannen met prikkeldraad, bevestigd aan zogenaamde 'kurketrekkers'. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Historische achtergrond

Wijtschate werd begin november 1914 ingenomen door de Duitsers. De geallieerden konden het dorp met de Mijnenslag van 7 juni 1917 opnieuw veroveren. 'Torreken Farm Cemetery No 1' (nu is er nog slechts één) werd toen gestart door de '5th Dorsets'. Ze bleef in gebruik als frontlijnbegraafplaats tot in april 1918, toen de Duitsers tijdens het Lente-Offensief het dorp opnieuw innamen.

Kenmerken

'Torreken Farm Cemetery No 1' is een kleine, rechthoekige begraafplaats, met een oppervlakte van 536 vierkante meter en genivelleerd terrein, ontworpen door W.C. Von Berg. De begraafplaats wordt omgeven door een natuurstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Voor de toegang, die bestaat uit een zwart smeedijzeren hekken geflankeerd door 2 witstenen zuilen, staan betonnen staken met prikkeldraad. In de zuilen staat 'Torreken Farm Cemetery Number One 1917-1918' gegrift.

De 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat rechts vooraan de begraafplaats. De drietalige landplaten zijn in de westelijke muur ingewerkt. Een register en een CWGC-infoplaat waren niet aanwezig. In de meest westelijke hoek staat een natuurstenen dienstgebouwtje, met houten deur. De grafstenen, die allen tot één perk behoren, zijn vrij regelmatig geschikt en allen naar het noordwesten gericht.

Op de begraafplaats liggen 104 militairen begraven: 70 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden), 20 Australiërs en 14 Duitsers.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2003


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Britse militaire begraafplaats Torreken Farm Cemetery No. 1 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195515 (geraadpleegd op 12-04-2021)