erfgoedobject

Packhorse Farm Shrine Cemetery

bouwkundig element
ID
201045
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201045

Juridische gevolgen

Beschrijving

Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats ligt langs de Lindestraat, op grondgebied Wulvergem.

Historiek

Wulvergem bleef nagenoeg de ganse oorlog in handen van de geallieerden. Het dorp was tijdens de nacht van 29 op 30 april 1916 getuige van een Duitse gasaanval die door de 3de en 24ste divisies werd afgeslagen. Het dorp werd door de Duitsers veroverd op 14 april 1918 (Duits Lente-Offensief) en door de ‘30th Division’ heroverd op 2 september 1918.

‘Packhorse Farm’ was de naam van een boerderij aan de oostzijde van de weg van Lindenhoek naar Wulvergem. Net ten zuiden ervan stond een kapelletje ('shrine'), dat nu echter verdwenen is.

De ‘46th (North Midland) Division’ die deze sector in de zomer 1915 bezette, legde twee begraafplaatsen aan: één op de boerderij, waarvan de graven later werden overgebracht naar Lindenhoek Chalet Military Cemetery. De andere begraafplaats werd aangelegd bij de 'shrine'. Deze werd door de 46ste divisie gebruikt van april tot juni 1915.

Op de begraafplaats liggen 59 geïdentificeerde doden uit het Verenigd Koninkrijk. Van hen behoorden er 54 tot de 46ste divisie.

De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Beschrijving

Packhorse Farm Shrine Cemetery is te bereiken via een breed graspad, tussen twee weiden door. De begraafplaats wordt afgesloten met een ijzeren hek en wordt deels omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, deels door een haag (beuk). De begraafplaats is 675 m² groot en neemt een rechthoekige vorm aan. Het terrein is vlak. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) bevindt zich links achteraan, op een bakstenen verhoog. Onder het offerkruis zijn de landplaten verwerkt, evenals een witstenen zitbank.

  • Scott Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron     : DW002411, Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002411, Britse militaire begraafplaatsen te Heuvelland (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Packhorse Farm Shrine Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/201045 (Geraadpleegd op )